22 decembrie 1989 – 30 de ani de libertate

113

22 decembrie 2019
Fuga dictatorului

Ziua de 22 decembrie 1989 a devenit un reper naţional la care se face vorbire de fiecare dată când vorbim de libertatea de exprimare, de democraţie sau de drepturile cetăţeanului.

La Deva, revoluţia a inceput în seara zilei de 21 decembrie 1989 când un grup de tineri au început să protesteze. Miliţia a reuşit să oprească repede această încercare.

A doua zi mai multe grupuri de muncitori ies în stradă, aceştia se adună în faţa Comitetului judeţean al PCR. Se anunţă de la balcon că soţii Ceauşescu au fugit cu un elicopter.

Mulţimea capătă un suflu nou simţind unitatea protestatarilor şi pătrunde în sediu, unde câteva persoane îl caută pe primul secretar, Ioan Popa. Acesta este îmbrâncit, scuipat şi înjurat, fiind dus la Palatul Culturii unde i se cere să vorbească la microfon şi să declare mulţimii că Ceauşescu a fost un dictator odios. Este dus înapoi la sediul Comitetului judeţean al PCR unde i se cere demisia, iar după ce acceptă este dus la Unitatea Militară 01719.

La Deva nu au murit oameni.

Armele din dotarea miliţienilor şi a securiştilor fiind închise în rasteluri din ordinul şefului Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne de la aceea vreme.

30 de ani de libertate nu au fost suficienţi pentru a se face lumină în dosarul Revoluţiei.

30 de ani de libertate au adus un gust tot mai amar celor care au pierdut pe cineva drag în timpul revoluţiei, mulţi părăsind această lume întrebându-se „cine a tras în EI după 22?”. Cât timp va mai trece până la aflarea adevărului despre Revoluţia din 1989 nu ştie.

30 de ani de libertate, 30 de ani de democraţie, au făcut ca România să se dezvolte, tinerii având mai multe oportunităţi în prezent pentru a-şi crea un viitor aşa cum şi-l doresc.

La 30 de ani de la Revoluţie românii trebuie să cinstească memoria tinerilor care şi-au dat viaţa pentru o Românie liberă. Dumnezeu să-i ocrotescă pe aceşti eroi ai României libere!

Publică GRATIS știrea ta!