Anul 2020, un an plin de sabotaje, un an care a şters România de pe harta energetică a UE

Frecvenţa este cheia funcţionării sistemului energetic. Limitele minime şi maxime între care aceasta poate varia sunt cuprinse între 47,6 şi 52,4 Hz, la nivel european. Dacă se ajunge la aceste valori extreme, generatoarele se deconectează automat de la reţelele electrice, declanşându-se astfel o reacţie în lanţ, iar efectul este căderea sistemului energetic: blackout.

263
termocentrala-mintia-tot-spre-taierea-la-fier-vechi

Pe data de 10 mai 1977, timp de aproape 4-5 ore sistemul energetic nu a mai funcţionat şi totul s-a întâmplat pentru că nimeni nu a luat în calcul avertizările specialiştilor. Pagubele înregistrate au fost de 4 ori mai mari faţă de cele produse de cutremurul din martie 1977. Totul a fost afectat. Au murit animale în ferme, oameni. Repornirea sistemului s-a făcut din termocentrala Doiceşti.

Potrivit datelor de la Banca Mondială, cutremurul din 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, a provocat pagube de două miliarde de dolari.

Începând cu anul 2019, România a devenit, din exportator, importator net de energie

Efectele nu au întârziat să apară, în anul 2019, România, a fost foarte aproape să repete tragedia din 1977, fiind foarte aproape de black-out (pană de curent generală la nivel naţional). Prima dată la începutul anului, în iarnă, şi a doua oară când au fost oprite atât Unitatea 1 de la Cernavodă, cât şi centrala de la Brazi. Aceste lucruri au dus la creşterea vertiginoasă a importurilor, România utilizând la capacitate maximă linia de interconectare cu Ungaria. 

Sistemul energetic național este gestionat de către Dispecerul Energetic Național (DEN), obiectivul acestuia este ca în fiecare moment cererea (consumul), să fie egală cu producția. Sarcina este ca fiecare stat, sistem, să-și asigure propriul consum.

Sistemul funcţionează la o frecvenţă de 50 Hz. Pentru a rămâne la acest nivel, este nevoie permanentă de corelarea perfectă între producţia şi consumul de electricitate. Când apare un dezechilibru între cele două – producţia devine mai mică decât consumul, frecvenţa scade.

Frecvenţa este cheia funcţionării sistemului energetic. Limitele minime şi maxime între care aceasta poate varia sunt cuprinse între 47,6 şi 52,4 Hz, la nivel european. Dacă se ajunge la aceste valori extreme, generatoarele se deconectează automat de la reţelele electrice, declanşându-se astfel o reacţie în lanţ, iar efectul este căderea sistemului energetic: blackout.


Așa cum v-am obișnuit, cei care vor să-și publice impresiile, ideile, gândurile, sugestiile, etc., în mod gratuit, pot face acest lucru prin intermediul paginii scrisori de la cititori.

Am primit pe e-mail următoarea scrisoare:

Comunicat de presă

Anul 2020, un an plin de sabotaje, un an care a şters România de pe harta energetică a UE.

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunoştiinţa opiniei publice şi a autorităţilor statului faptul că Termocentrala Mintia a fost supusă în anul 2020 unui sabotaj venit chiar din partea conducerii acesteia, care a refuzat sistematic trecerea instalaţiilor pe   cărbune subbituminos ( INDO 4200 ), cu conţinut redus de sulf, modificare ce ar fi permis conformarea grupurilor energetice la condiţiile de mediu.

Reamintim opiniei publice faptul că la data de 22 noiembrie 2019, la termocentrala Mintia a fost realizat cu succes primul test de ardere folosindu-se cărbune subbituminos cu conţinut redus de sulf, test monitorizat de specialiştii de la INDCE-ICEMENERG Bucureşti. Rezultatele acestui test au arătat că emisiile de SO2 se încadrează în limitele impuse de legislaţia în vigoare.

Un alt avantaj al folosirii cărbunelui INDO 4200 la termocentrala Mintia constă în păstrarea în zona de nord-vest a României a celui mai mare producător de energiei electrică şi termică, cu o putere instalată de 1275 MW, capacităţi care ar păstra independenţa energetică a ţării, reducând importurile la energia electrică care în anul 2020 au fost constant în jurul puterii de 1200 MW.

Principalii vinovaţi pentru acest sabotaj se află încă la conducerea termocentralei

 Aşadar, pe lângă faptul că Termocentrala Mintia nu a putut funcţiona în acest an la capacitate, din cauza lipsei stocurilor de cărbune,  lucru ce a dus la oprirea repetată a acesteia ( de cca. opt ori ), deci şi la  realizarea unor venituri mult sub cele necesare, riscă acum să îşi oprească activitatea din cauza lipsei autorizaţiei integrate de mediu, fără ca responsabilii să fie traşi la răspundere.

De asemenea, conducerea termocentralei refuză să întocmească Planul de reorganizare pentru Termocentrala Mintia, care ar permite darea în plată a activelor viabile, cu toate că pe data de 18.02.2020 au primit această sarcină chiar în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc la Prefectura Hunedoara.

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce din nou la cunoştiinţa opiniei publice faptul că prin astfel de derapaje, se aduce atingere siguranţei naţionale, încălcându-se prevederile Legii 51/1991, art. 3, lit. m, prin lipsa de implicare a statului în apărarea drepturilor şi intereselor Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., a cărui unic acţionar este.

Extras din L 51/1991:
m) orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional.

În acest sens, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara cere Guvernului României implicarea de urgenţă pentru salvarea Termocentralei Mintia, lucru  care permite menţinerea judeţului Hunedoara pe harta energetică a României.

                                                                             Preşedinte,
Cristian Iştoc


Termocentrala Mintia are un rol important în sistemul energetic național deoarece:

  • echilibrează balanța de energie electrică din centrul și vestul țării
  • este un punct important de interconexiune cu sistemul vest european UCTE
  • participă la reglarea parametrilor de funcționare ai sistemului energetic
  • este un participant activ pe piața de energie electrică

Toate aceste particularități ale termocentralei Mintia ne dau garanția continuității în funcționare și a unor performanțe viitoare., se precizează pe site-ul instituției.

Publică GRATIS știrea ta!