Aproape un sfert de milion de „mini-centrale” montate din 2012 până acum.

În 5 ani de zile din 2012 până în 2016, în România au fost debranșate de la sistemul de termoficare 214.313 familii. În această perioadă, în mai multe județe CET-urile au fost complet desființate.

217

În Romania, înlocuirea centralei termice are loc în medie după 12-14 ani de functionare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care înlocuiesc centrala termică mai devreme, în medie după 8-10 ani. Vârsta medie a centralelor din România este de 7 – 8 ani.

Pe primele locuri în clasamentul orașelor cu cele mai ridicate rate de înlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situeaza Baia Mare, Satu Mare, Bistrița, Alba Iulia și Zalău, acestea fiind și orașe total debranșate de la încălzirea centralizată.

În 5 ani de zile din 2012 până în 2016, în România au fost debranșate de la sistemul de termoficare 214.313 familii. În această perioadă, în mai multe județe CET-urile au fost complet desființate.

În acest moment, în Alba, Bistriţa Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Dâmbovița, Ialomiţa, Maramureş, Satu Mare, Sălaj nu mai există deloc sistem centralizat de încălzire.

Astfel poluarea s-a mutat în oraș.

Se pune problema polării, căci nimeni nu are controlul emanațiilor acestor centrale de apartament, așa cum se întâmplă în cazul marilor centrale termoelectrice.

Practic, se încalcă toate înțelegerile și recomandările europene privind viitorul încălzirii centralizate, la care România este parte.

Gazele de evacuare, ale centralelor de apartament, iasă pe coș și intră pe geam în apartament unde sunt filtrate de plămânii locatarilor.

Studiile arată efectele nocive ale gazelor, emanate de către centralele de apartament, asupra sănătății.

Cine câștigă, cine pierde?

Românii care își instalează centrale proprii uită, sau nu sunt informați, că deși prețul la gaze este liberalizat pentru consumatorii casnici, chiar daca statul își arogă încă o protectie a lor până în 2021, gazele vor fi întotdeauna o marfă scumpă și căutată, așa că să nu ne facem iluzii că ele vor fi ieftine o veșnicie.

Pe de altă parte, un consumator individual nu are forța de a se proteja și nici posibilitatea de a obține randamente superioare la încălzire așa cum ar putea s-o aibă un sistem centralizat performant, cum deja funcționează în Europa de ani de zile.

Dar, autoritățile se pare ca s-au resemnat cu distrugerea sistemului centralizat, precum și cu pasarea răspunderii privind încălzirea asupra cetățenilor.

Consecintele vor fi extrem de dure în viitorul apropiat.

Nu este nimic partinic. Evident este că atunci când cineva pierde (sistemul centralizat) altcineva câștigă.

SOS Salvați Termocentrala MINTIA!

HUNEDOARA suntem NOI a demarat Campania SOS Salvați Termocentrala MINTIA!

https://www.facebook.com/events/2241455366169025

Vino alături de noi, tu cetățeanule, tu deveanule, tu hunedoreanule, împreună vom salva un bun al nostru. Te așteptăm pe data de 24 iunie, de la ora 19:00  la Casa de cultură din Deva.

Rupe-ți din timpul tău o jumătate de oră, vom arăta că ne pasă.

Hai la CAL!

Publică GRATIS știrea ta!