Sfinții Constantin si Elena, cei întocmai cu Apostolii, sunt pomeniți in Biserica Ortodoxă pe 21 mai. În iconografia ortodoxă, Sfinții Împărați Constantin și Elena au între ei așezată Sfânta Cruce, pentru că Sfântul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfânta Elena în pământ.

Menționam că în ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripția: in hoc signo vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în timpul somnului, i se descoperă Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților. Dând ascultare poruncii primite în vis, iese biruitor în lupta cu Maxențiu. Pe acest eveniment este pusă, de foarte mulți cercetători, convertirea împăratului la religia creștină.

Sfinții Constantin si Elena, „cei întocmai cu Apostolii”, sunt pomeniți in Biserica Ortodoxă pe 21 mai.

Constantin cel Mare s-a născut în orasul Naissus din Moesia Superior (Nis, Iugoslavia) în jurul anului 274, ca fiul mai mare a lui Constantius Chlor și al Elenei. Imperiul roman era condus de împărații Diocletian si Maximian, cu titlul de auguști si de Galeriu și Constantius în calitate de cezari.

Pentru o mai bună cunoaștere a treburilor statului, Diocletian (284-305) prim august și împărat în Orient si-a luat un coleg cu titlul de Augustus si anume pe Maximian, căruia i-a repartizat pentru administrare Apusul.

Așa a luat naștere sistemul de conducere în doi, cunoscut sub numele de diarhie. Mai târziu fiecare august si-a luat câte un ajutor, cu titlul de cezar, şi anume Diocletian pe Galeriu, iar Maximian pe Constantius Chlor luând naștere conducerea în patru, tetrarhia.

Nici un suveran în istorie poate că nu merită mai mult titlul de Mare ca în cazul lui Constantin, deoarece în 15 ani el a luat 2 decizii care au modificat viitorul lumii civilizate.

Prima a fost adoptarea creștinismului drept religie oficială a Imperiului roman. A doua a fost transferul capitalei acestui Imperiu de la Roma la Constantinopol.

Aceste două decizii, i-au conferit lui Constantin dreptul de a concura pentru titlul de omul cel mai influent în istorie.

Constantin cel Mare a primit botezul de la episcopul Eusebiu de Nicomidia în luna mai, anul 337. A trecut la cele veșnice în același an, pe 21 mai.

Mama sa, Elena, a reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Potrivit tradiției, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului.

Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea și a înăltat-o în fața mulțimii, iar ziua de 14 septembrie a devenit sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci în calendarul creștin.

Datorită demersului ei de a căuta Crucea Mântuitorului, Sfânta Elena este și ocrotitoarea arheologilor. Numele ei se traduce făclie, torta, strălucirea soarelui.

Publică GRATIS știrea ta!