„Caracatița” românească demolează termocentrala Mintia

1126

Termocentrala Mintia e la un pas de a fi demolată

După trimiterea tuturor angajaților în preaviz de concediere colectivă, conducerea de la Mintia încearcă să revină asupra deciziei și să mai ține cca. 90 salariați pentru încă 30 de zile, în încercarea de a pregăti grupurile energetice pentru demolare.

Aceste manevre au rolul de a ascunde furturile de echipamente energetice care au loc în această perioadă.

Tot ce conține cupru, e la mare căutare

Pentru o parte din conducerea Termocentralei și liderii sindicatului majoritar, aceste furturi aduc venituri suplimentare, dar marele Jaf începe doar pe 26 iulie 2021, când salariații termocentralei vor fi trimiși în șomaj.

Și ca orice furt de motor electric, adică tone de cupru, să nu pună în pericol viața hoțului, directorul adjunct al termocentralei a apelat chiar la gestionarul cuprului, în persoana șefului secției Electrice, care are misiunea de a găsi câțiva electricieni care să accepte o prelungire a preavizelor cu încă 30 de zile pentru a scoate de sub tensiune motoarele electrice care trebuie furate.

Termocentrala Mintia este un obiectiv strategic pentru statul român, dovadă fiind faptul că este monitorizat chiar de Serviciul Român de Informații.

Un serviciu care are obligația legală de a sesiza Prefectura Hunedoara și structurile centrale dacă există risc de distrugere a grupurilor energetice sau a altor instituții care au legătură directa cu termocentrala Mintia (vezi barajul de pe râul Mureș care asigura nivelul apei pentru fabrica de ciment de la Ciscadaga, stația de epurare a apei din Deva, irigarea terenurilor agricole în amonte de baraj, etc).

Iarna 2021-2022, un dejavu

Despre încălzirea școlilor, grădinițelor, a apartamentelor din Deva, trebuie spus că pentru iarna 2021-2022 singura soluție este Termocentrala Mintia.

Asistăm la un jaf național în desfășurare, girat de guvern, Ministerul Energiei, prefectura Hunedoara, directori și lideri de sindicat vânduți, un jaf care riscă să se transforme în accidente ecologice ca urmare a deversării depozitului de zgură și cenușă, a substanțelor toxice care rămân după 26 iulie 2021 nesupravegheate de personal calificat.

Asistăm și la furturile de echipamente care conțin mult cupru, în special motoare electrice, cu complicitatea șefilor de secții care le au în inventar. Ei știu de aceste furturi dar nu au anunțat politia. Practic le girează.

Îmi spun colegii că șeful secție Electrice, Daniș Ioan, recrutează electricieni care să își prelungească preavizele de concediere, totul în încercarea de a muta lipsa din gestiune în sarcina salariaților.

Este de noaptea minții ce se petrece la Mintia, cu toate că ministrul a cerut conservarea instalațiilor, acest lucru va fi imposibil după 26 iulie 2021 fără salariați.

Conservarea costă mult peste funcționarea la minim tehnic a centralei. Dar se pare că se inceară doar mimarea acestei măsuri.

Ca sindicat vom sesiza DIICOT și SRI cu privire la devalizarea termocentralei dar vom da și numele celor care au „cuplat” la acest Jaf, directori, șefi de secții, biroul resurse umane, personalul tehnic, șindicate, etc. ” a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Publică GRATIS știrea ta!