Angajatorii uită să plătească munca în timpul sărbătorilor legale.
Cu toate că legislația muncii prevede un bonus pentru salariații care muncesc în zilele de sărbători legale, angajatorii ascund salariaților de cele mai multe ori acest drept.
Iată ce prevede Codul Muncii în legătură cu acest subiect:
Art. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
– 1 şi 2 ianuarie;
– prima şi a doua zi de Paşti;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– 1 mai;
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– 1 iunie;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima şi a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Art. 140
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 142
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Cele mai întâlnite situații de nerespectare a legii se găsesc în sistemul privat, unde se constată și o lipsă acută a sindicatelor sau a reprezentanților salariaților.
Salariații care nu primesc acest drept trebuie să știe că se pot adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă printr-o sesizare scrisă, în care îndică datele angajatorului și invocă articolele de lege mai sus menționate, ca fiind nerespectate.
Este important ca tot mai mulți salariați să își cunoască drepturile, dar mai important este ca atunci când constată o încălcare a acestora, să sesizeze instituțiile statului.