În comuna Gurasada există un conac boieresc, amplasat într-un parc minunat, cu o suprafață de aproximativ 2,50 hectare

În comuna Gurasada există un conac boieresc, amplasat într-un parc minunat, cu o suprafață de aproximativ 2,50 hectare, care conține arbori și arbuști rari precum bambus, arbore lalea, pin canadian.

În anul 2016, edilul comunei Gurasada declara că va încerca să obţină administrarea conacului care în prezent aparţine de Camera Agricolă Hunedoara şi că va încerca atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea construcţiei care va deveni un punt de atracţie turistică în judeţul nostru.

Familia Klobosisky a început amenajarea unui arboretum care se întindea pe două hectare și jumătate, unde au fost plantate mai multe specii rare foarte greu de aclimatizat în această zonă, printre care bambusul, tuia, pini canadieni sau arborele de lalea. Parcul conacului din Gurasada este singurul loc de pe Valea Mureșului în care acești copaci, vechi de peste două secole, au supravierțuit în mod miraculos timpului.

Chiar în centrul curții, opt tuia de aproximativ 20 de metri înălțime au fost plantați în forma unui cerc care avea un diametru de peste șase metri și unde era amenajat un loc pentru primirea oaspeților.

Se spune că ultimul proprietar al conacului, Benedect Lajos, și-a dezmoștenit cei doi copii iar cea mai mare parte a familiei s-a stabilit în Ungaria în timpul războiului. După venirea la putere a regimului comunist, conacul a fost transformat în sediu IAS, iar apoi într-un centru de cercetare agricolă, care a funcționat aici până în urmă cu câțiva ani.

Nimeni nu a revenidcat conacul iar astăzi, întreg ansamblul este părăsit, deteriorat, și peste tot domnește paragina.

În satul Boiu de Sus, care aparţine de comuna Gurasada, în zona Munților Metaliferi, se află casa de lemn Andrica Sinefta, aflată pe lista monumentelor istorice, și o rezervație naturală de calcare care se întinde pe o suprafață de 50 ha, unde există nu mai puțin de 27 de peșteri. Liliecii, vegetația termofilă și reptile specifice zonei submediteraneene care trăiesc aici sunt protejate de lege.

În satele din jur se mai pot vedea vechi bisericuțe de lemn, care au fost declarate monumente istorice.

Publică GRATIS știrea ta!