Domnule Mircea Moloţ, opriţi demolarea Termocentralei Mintia

Aşa sună apelul unor sindicalişti de la Termocentrala Mintia, către liderul ALDE Hunedoara.

1356
O nouă premieră este în plină desfăşurare, energeticieni de frunte din cadrul Complexului Energetic Hunedoara împreună cu cei promovaţi în minister, se opun prin orice mijloace unui proiect de salvare a termocentralei de pe Mureş

Politica de distrugere a Sistemului Energetic Naţional, dusă de Ministerul Energiei, condus de ALDE în ultimii doi ani, se reflectă la ora actuală prin importurile masive de energie electrică care au ajuns la 1900 MW, cu un preţ record de peste 900 lei/MW pe piaţa de echilibrare, costuri la care se adaugă şi importurile la gaze naturale, toate plătite de consumatorul final, adică de populaţie.

Este halucinant modul în care ministrul energiei tratează situaţia gravă a Sistemului Energetic Naţional.

Importurile masive de energie, necesare pentru a se evita o pană generală de curent, greva generală a minerilor din Complexul Energetic Oltenia, lipsa investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice, sunt tratate cu o indiferenţă inexplicabilă a ministrului energiei Anton Anton.

Nici Complexul Energetic Hunedoara nu scapă de această politică de demolare a SEN, termocentrala Mintia ( a 3-a din ţară ) aflându-se în faţa riscului de a fi oprită în următoarele zile, din cel puţin două motive: lipsa stocurilor de cărbune şi lipsa lucrărilor de mentenanţă, lucru ce a condus la apariţia tot mai des a avariilor şi care poate genera chiar şi accidente de muncă.

Cu toate că pentru conformarea termocentralei Mintia la condiţiile de mediu se poate apela la utilizarea unui sort de cărbune din import, cu conţinut scăzut de sulf, acţionarul CEH, adică Ministerul Energiei, a ascuns în mod voit această variantă încă din anul 2007, iar în prezent oficialii acestuia nu iau nici o măsură pentru achiziţionarea acestui tip de cărbune. Este evident faptul că Ministerul Energiei condus de ALDE, cu girul PSD, doreşte transformarea României în cel mai mare importator de energie electrică din Europa de Est.

„Instituţiile statului, SRI, CSAT, DIICOT, trebuie să se implice imediat în cercetarea cauzelor care au dus la criza din energie, până nu va fi afectată populaţia, consumatorul final. Solicit public implicarea Preşedintelui ALDE – HD, domnul Mircea Moloţ, pentru a face front comun cu energeticienii, iar împreună să oprim demolarea Termocentralei Mintia. Domnul preşedinte Moloţ va trebui să reanalizeze şi numirile în posturile de directori atât în cadrul CEH cât şi la conducerea termocentralei, care aparţin ALDE, deoarece este inadmisibil ca timp de doi ani, aceştia să militeze pentru demolarea termocentralei în timp ce beneficiază de susţinerea politică a partidului care păstoreşte Ministerul Energiei. Domnul preşedinte Moloţ trebuie să ştie şi să îşi asume politic faptul că toate documentele care duc la demolarea Mintiei poartă semnătura directorilor numiţi de ALDE. Noi ca parteneri de dialog social, vom arăta opiniei publice şi salariaţilor (care riscă să devină şomeri în scurt timp), toate înţelegerile acestor directori cu unii lideri ai sindicatelor aservite, care mai nou se afişează pe la şedinţele ALDE, uitând probabil că mandatul lor este să apere locurile de muncă ale membrilor care le plătesc cotizaţie, şi nu să gireze prin vot acele partide care militează pentru demolarea termocentralei. Domnule preşedinte ALDE-HD Mircea Moloţ, fac acest apel către dumneavoastră, în speranţa că nu ştiaţi aceste detalii şi nu giraţi politic demolarea termocentralei Mintia, pe cale de consecinţă aştept reacţii pozitive şi un sprijin real pentru o categorie profesională de excepţie, cea de energetician.” a declarat Cristian Iştoc – preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Publică GRATIS știrea ta!