Interesele Greenpeace România

Termocentrala Mintia, la ora actuală, și-a redus gradul de poluare cu peste 95%.

2026

Greenpeace este o organizație non-guvernamentală, care militează pentru protecția mediului, cu sediul central la Amsterdam. Organizația Greenpeace a fost fondată în 1970, în Canada. La sfârșitul anului 2008, Greenpeace avea birouri în circa 40 de țări și este prezentă pe plan global.

Valorile Greenpeace sunt: non-violenţa, independenţa politică şi promovarea soluțiilor.

sursa: https://www.greenpeace.org/romania/

Coincidență sau nu?

În data de 20 august 2019, reprezentanții Sindicatului SOLIDARITATEA HUNEDOARA, au participat la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Energiei. Unul dintre subiectele de discuție fiind legat de rezultatul testului efectuat de către Institul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – ICEMENERG București care a executat pentru Termocentrala Mintia un test de ardere a unui sort de cărbune subbituminos cu conținut scăzut de sulf, ce a dus la un rezultat al emisiei de SO2 cu valori între 137 și 163 mg/Nm³.

ICEMENERG București recomandând continuarea testelor pe cazanul propriu zis de la Mintia, test ce poate confirma faptul că Termocentrala Mintia devine astfel singura centrală din România conformă la condițiile de mediu impuse de noile BAT pentru anul 2021 ( sub 150 mg/Nm³ ), prin simpla utilizare a acestui tip de cărbune subbituminos.

La nici două zile distanță, Greenpeace România publică un articol pe site-ul propriu, prin care în mod voit denaturează datele preluate de pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului .

Confruntarea datelor

Greenpeace România indică termocentrala Mintia ca un factor poluant care cauzează aproximativ 120 de decese premature anual, denaturând în mod voit realitatea, însă datele oferite de către site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului , reflectă altceva.

Ce spune Greenpeace România:

Emisiile de la termocentrala Mintia:

  • ridică nivelul de particule toxice și NO2 în aer deasupra localității Mintia și dincolo de aceasta, crescând riscul bolilor precum accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar, bolile cardiace și respiratorii la adulți, precum și infecțiile respiratorii la copii. Aceste cauze duc la decese premature. Emisiile de SO2, NOx și praf contribuie la expunerea la particule toxice;
  • cauzează ploi acide, care pot afecta culturile și solurile;
  • cauzează precipitații radioactive cu metale grele toxice, cum ar fi arsenic, nichel, crom, plumb și mercur.

Ce menționează site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului :

  • 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia. Este o substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om.
  • hidrocarburile aromatice polinucleare HAP sunt compuși formați din 4 până la 7 nuclee benzenice. Acești compuși rezultă din combustia materiilor fosile ( motoarele diesel) sub formă gazoasă său de particule. Cea mai studiată este benzo(a)pirenul. Hidrocarburile aromatice polinucleare sunt cunoscute drept cancerigene pentru om.
  • oxizii de azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice.
  • traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.
  • traficul rutier, aerian şi feroviar, arderea incompletă a combustibililor fosili, producerea oțelului și a fontei, rafinarea petrolului duc la formarea monoxidul de carbon.

RAPORT PRIVIND CALITATEA AERULUI ÎN ROMÂNIA ÎN ANUL 2018

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, a elaborat RAPORTUL PRIVIND CALITATEA AERULUI ÎN ROMÂNIA ÎN ANUL 2018 unde se observă că valorile stațiilor de monitorizare din Deva, respectiv HD-1 și HD-2, se încadrează în limitele inferioare fapt care arată că Greenpeace manipulează opinia publică prin comunicatele pe care le emite.

Ce altceva nu menționează Greenpeace România

Greenpeace România, nu vorbește despre studiile, efectuate pe parcursul a 15 ani de cercetări, care arătă faptul că centrala de apartament emană peste 70 de produși cancerigeni!

Greenpeace România, nu menționează faptul că în cartierele cu blocuri debranșate de la sistemul centralizat de termoficare, unde s-au montat centrale de apartament pe gaz cu evacuare pe orizontală, a crescut mortalitatea de cancer de peste 4 ori, în special la tineri.

Ce soluții promovează Greenpeace România

Greenpeace România, militează pentru închiderea termocentralei Mintia, fără a propune în schimb construirea unei noi capacități sau varianta modernizării acestei termocentrale, fapt care duce implicit la pierderea termoficării deși instuituțiile de resort spun că rețeaua orășenească de termoficare este preferabilă centralelor de apartament pentru că acestea emană peste 70 de produși cancerigeni.

Greenpeace România militează pentru îmbolnăvirea populației?

Poze cât o mie de cuvinte

Greenpeace România prezintă într-un mod voit exagerat, concentrațiile de noxe măsurate la stațiile de monitorizare din orașul Deva, fără a preciza dacă acestea se încadrează sau nu în limitele de siguranță.

Această atitudine, acest mod de a prezenta datele colectate de stațiile de monitorizare poate duce la o panică în rândul populației.

Vă prezentăm, prin intermediul imaginilor, cum arată situația în Deva. Avem două stații de monitorizare în Deva, HD-2 și HD-1.

statie monitorizare Deva
Cele două stații de monitorizare din Deva

Dacă priviți cu atenție LEGENDA imaginilor veți constata că emisiile de SO2 sunt la un nivel foarte scăzut, fiind încadrate cu calificativul EXCELENT.

Date prelevate de către stația de monitorizare HD-1 centrul Devei

Date prelevate de către stația de monitorizare HD-2 limita exterioară a Devei

Analizând cu atenție cele două imagini prezentate mai sus, se poate constata cu ușurință că afirmațiile celor de la Greenpeace România:

Concentrațiile medii la stația oficială de monitorizare HD-2 de la marginea de nord a orașului sunt mai mari decât cele înregistrate la stația oficială de monitorizare HD-1 din centrul orașului, sugerând că o sursă importantă de poluare cu SO2 există în afara orașului.
Rezultatele monitorizării, combinate cu analiza direcției vântului, sugerează că zona Devei este afectată de emisii de SO2 provenite din surse aflate la Nord, în valea râului Mureș. Măsurătorile de SO2 la stația HD-2 rămân în permanență, atât ziua cât și noaptea, mai mari decât aproximativ 10μg/m3, sugerând o sursă de poluare care funcționează 24 de ore pe zi. Această sursă este termocentrala Mintia, situată la 8 km vest-nord-vest de stația oficială de monitorizare HD-2.

sunt mincinoase.

Valori limită

Harta României și stațiile de monitorizare

Termocentrala Mintia, la ora actuală, și-a redus gradul de poluare cu peste 95%. Odată cu trecerea la cărbunele subbituminos, testat de către ICEMENERG București, Termocentrala Mintia devine singura centrală din România conformă la condițiile de mediu impuse de noile BAT-uri pentru anul 2021 ( sub 150 mg/Nm³ ).

În România, Greenpeace este prezentă din anul 2007, sediul lor aflându-se în București. Sediul din România activează în lupta contra poluării aerului și oceanelor, face campanii contra substanțelor toxice cât și eforturi în domeniul energiei regenerabile.

Printre activitățile sale se numără: campania contra proiectului minier din Roșia Montană, Protecția Pădurilor și lupta pentru includerea pădurilor în lista de protecție a UNESCO, petiții contra energiei nucleare, și multe alte probleme locale.

De asemenea, Greenpeace organizează acțiuni de adunat deșeuri pentru a curăța zonele naturale poluate.

sursa : wikipedia

Publică GRATIS știrea ta!