Limonadă răcoroasă

Reţetă simplă şi rapidă, o băutură răcoritoare şi sănătoasă pe bază de castraveţi şi lămâie.

Ingrediente:

– 1 castravete de salată (lung) mare, de 450-500 de grame, opțional, câteva felii în plus pentru a decora băutura
– 5 lămâi mari (din care am stors 250 ml. de suc)
– apă plată sau carbogazoasă, de care preferați, aproximativ 600 ml.
– îndulcitorul preferat în cantitatea dorită, eu am folosit sirop de agave, la fel de bine se poate folosi miere de albine, zahăr sau stevia
– 12 frunze proaspete de mentă (opțional)
– coaja rasă (doar partea galbenă) de la 1 lămâie (opțional)
– cuburi de gheață, felii de lămâie pentru servit

Mod de preparare:

Se spală foarte bine castravetele, cel mai bine este să îl menținem scufundat în apă rece timp de 15 minute, ca să fim siguri că a eliminat cât mai mult din substanțele cu care e posibil să fi fost stropit, apoi se zvântă și, opțional, se curăță de coajă. Se taie apoi în bucățele și se dă la blender până când se obține un piure apos.
Se pune castravetele mărunțit într-o sită fină, așezată deasupra unui vas în care se va colecta apa de castraveți. Este nevoie de aproximativ 15 minute ca să se dreneze bine, către final putem apăsa deasupra pulpei de castravete rămase în sită, ca să o stoarcem bine.   Dacă vă place mult aroma de coajă de lămâie (așa ca mie), după ce s-a drenat castravetele, radeți pe răzătoarea mică, în această apă de castravete, coaja galbenă a unei lămâi. Apa va prelua aroma de coajă de lămâie. Dacă nu vă place această aromă, săriți peste acest pas.
Lămâile se taie în două și se storc bine de tot de zeamă, colectând-o într-un vas. Eu nu am dat mare importanță sâmburilor, pentru că zeama de lămâie oricum am trecut-o prin sită, atunci când am adăugat-o la băutură.
Așadar, într-un vas gradat, am turnat printr-o sită zeama de lămâie, reținând sâmburii lămâilor în aceasta, apoi apa de castraveți, reținând în sită coaja rasă de lămâie.
Am adăugat apă plată până la 1 litru, apoi am adăugat îndulcitor, în cazul meu, 60 de ml. de sirop de agave. Am omogenizat foarte bine cu o lingură, până când siropul s-a dizolvat, am gustat ca să verific că nu doresc să fie mai dulce.
În final, am pus băutura într-o carafă, am adăugat frunzele de mentă, 4-5 felii de lămâie și cuburi de gheață și ne-am putut bucura de minunata limonadă și efectul ei răcoritor.

poftă bună!

 

Publică GRATIS știrea ta!