Mor pentru națiune!

157

Mor pentru națiune! … au fost ultimele cuvinte ale lui Horea

În 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducători ai Răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată.

Pentru a-l prinde pe Horea, nobilii au pus pe capul lui un premiu de 300 de galbeni

Prin trădare, la 27 decembrie 1784, de către pădurarul Anton Melzer din Abrud, Horea și Cloșca au fost prinși în pădurea Scorușetului din Munții Gilăului.

În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan, vândut de nouă țărani din Cărpeniș, căpeteniile lor fiind preoții ortodocși din acel sat, tată și fiu (Popa Moise/ă și Popa Moise/ă cel Tânăr).

Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse prevăzută de Constitutio Criminalis Theresiana, prin frângerea cu roată.

Execuția prin tragere pe roată s-a desfășurat după un ritual dinainte stabilit

În prezența a 2500-3000 de iobagi români, aduși cu forța, Horea și Cloșca au fost biciuiți și apoi striviți cu roata, pe un deal de lângă cetatea Alba Iulia.

Mai întâi a fost executat Cloșca care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare.

A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul, un țigan pe nume Grancea Rakoczi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul și după alte 8-9 lovituri și-a dat sufletul.

Conform sentinței, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părți și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara pentru intimidarea poporului

Nici trupul lui Crișan, cel care se spânzurase în închisoare nu a fost iertat de această batjocură, ci a fost dezmembrat şi pus în țeapă.

Sursa Ministerul Apărării Naționale & Wikipedia

Publică GRATIS știrea ta!