Declinul economic al județului Hunedoara a început la scurt timp după revoluția din decembrie 1989, fierul vechi fiind moneda de schimb oferită de guvernanți celor aflați în fruntea companiilor de stat, totul pentru a face loc produselor din import și privatizărilor frauduloase.
Fie că vorbim de Vidra sau Chimica Orăștie, de Combinatul Siderurgic Victoria Călan sau de Combinatul Siderurgic Hunedoara, de aurul din zona Brad sau de mineritul Văii Jiului și termocentralele hunedorene, numitorul comun va fi mereu același, fierul vechi, cuprul sau alte metale ”topite la propriu” chiar de cei care ar fi trebuit să crească valoarea acestor bunuri naționale.
Mirajul fierului vechi și comisioanele venite din afara țării, au transformat directorii de companii în simpli vânzători de produse reciclabile, județul Hunedoara devenind astfel cel mai mare centru de fier vechi din România.
Mulți dintre cei care au semnat la vremea respectivă falimentul județului Hunedoara revin tot la patru ani în fața hunedorenilor pentru a le cere un nou mandat de ”tăietori la fier vechi”, bazându-se pe memoria scurtă a românului.
Tehnologia modernă și rețelele de socializare ar putea fi singura salvare a județului de la acest Alzheimer hunedorean, care s-a cronicizat de la un scrutin electoral la altul.
În acest sens, printr-o nouă campanie HUNEDOARA suntem NOI vom încerca să determinăm alegătorul hunedorean ca înainte de a merge la vot să facă un simplu exercițiu de memorie cu ajutorul internetului care oferă posibilitatea de a revedea atât promisiunile candidaților de acum patru ani, cât și stadiul de realizare al acestora. Dacă vom posta pe rețelele de socializare și concluziile celor descoperite va fi cu atât mai bine, astfel vor afla adevărul și cei peste 60% din chiulangii cu drept de vot care fac diferența între o societate civilă funcțională și una șchioapă.
Sindicatele au și ele rolul lor în reclădirea societății civile în calitate de parteneri de dialog social, având obligația prin liderii lor să scoată la lumină acele derapaje ale directorilor sau patronilor care pe de o parte exploatează la maxim forța de muncă, plătind de cele mai multe ori salarii de mizerie celor care duc greul într-o societate comercială, dar să arate și complicitățile politice la vârful acestor societăți. Doar prin asumarea rolurilor civice ce ne revin, vom putea aduce în fața alegătorilor o clasă politică responsabilă.
Sindicatul Solidaritatea Hunedoara face pe această cale un apel la acei lideri de sindicat încă independenți politic și doritori să pună umărul la oprirea declinului economic al județului Hunedoara, să se așeze la aceeași masă și să stabilească prioritățile ZERO ale județului, pe care să le prezinte liderilor politici la acest început de campanie electorală.
”Avem doi ani în față, timp în care trebuie să facem un front comun, sindicate și societatea civilă, lucru ce va duce automat la o redresare din punct de vedere al calității vieții în acest județ. Sindicatul Solidaritatea Hunedoara lansează cu această ocazie o nouă campania civică HUNEDOARA suntem Noi, pe care o numim ”PACT PENTRU HUNEDOARA”, în cadrul căreia vrem să ne așezăm la aceeași masă cu lideri de sindicat dar și reprezentanți ai societății civile și împreună să redactăm un MANIFEST AL HUNEDORENILOR, pe care ulterior să îl prezentăm liderilor politici locali, transformându-l astfel într-un program de guvernare fără culoare politică, la realizarea căruia să participăm cu toții.
Cei care doresc să ni se alăture în acest demers ne pot contacta pe adresele de mail contact@hunedoarasuntemnoi.ro și contact@sindicatulsolidaritateahunedoara.ro, de asemenea le punem la dispoziție și platforma online HUNEDOARA suntem Noi pentru a facilita transmiterea informațiilor și opiniilor în spațiul public, singurul spațiu rămas liber și necenzurat.” a declarat Cristian Iștoc – președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.