Pregătiri pentru asigurarea transportului elevilor

Consiliul Județean Hunedoara urmează să suporte 50% din aceste cheltuieli însă, Guvernul nu a indicat și sursa de finanțare

83

CJ Hunedoara: Pregătiri pentru asigurarea transportului elevilor

Recentele modificări legislative în domeniul transportului public de persoane au generat noi reguli.

Pentru o cât mai corectă interpretare a noilor reglementări, operatorii de transport din județul Hunedoara au avut o primă întâlnire cu reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

Marți, 9 iunie 2020, la sediul CJ Hunedoara a avut loc o întâlnire convocată de administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram care, împreună cu angajații Serviciului Autoritatea Județeană de Transport și cu reprezentanții societăților de transport de persoane, evaluat efectele noilor prevederi legale.

Concret, prin OUG 51/2109, valabilitatea programelor de transport județean și, după caz, a licențelor de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, la nivel județean, s-a prelungit până la data de 30 iunie 2023.

Prin Legea 34/2020 adoptată în luna martie, OUG 51/2019 a fost respinsă de Parlamentul României, activitatea de transport fiind ulterior reglementată prin OUG 70/2020.

Astfel, transportul rutier judeţean de persoane prin curse regulate se desfăşoară, până la data de 31.12.2021, în baza programelor de transport judeţene şi a licenţelor aflate în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a legii de respingere a OUG 51/2019.

În acest context, Consiliul Județean Hunedoara încheie contracte de delegare a gestiunii pentru asigurarea transportului public de persoane prin curse regulate, cu valabilitate până la data finalizării procedurilor pentru încheierea contractelor de servicii publice cu operatorii de transport care dețin licențe de traseu valabile.

Tot OUG 70/2020 stipulează că elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, la cererea acestora, beneficiază de transport rutier, între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata anului școlar.

„Consiliul Județean Hunedoara urmează să suporte 50% din aceste cheltuieli însă, Guvernul nu a indicat și sursa de finanțare. Se menționează că banii vor fi alocați, cândva, prin anexe la legea bugetului de stat din taxa pe valoare adăugată. Dar aceasta nu este singura problemă. Operatorii de transport au ridicat problema distanțării sociale: va mai fi valabilă sau nu în anul școlar care vine? Pentru că trebuie stabilit numărul maxim de elevi care pot fi transportați în același timp. Un număr redus de elevi implică mai multe transporturi. De aceea am convenit să solicităm Inspectoratului Școlar Județean, Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Județean de Poliție să participe, împreună cu noi, joi, la o întâlnire unde să clarificăm toate aceste aspecte. Nu putem sta cu mâinile în sân, trebuie să fim pregătiți pentru începerea în condiții de siguranță a anului școlar 2020/2021”, a declarat Costel Avram.

Consiliul Județean Hunedoara va face toate demersurile necesare pentru ca intrarea în vigoare a noilor prevederi legale să nu afecteze transportul public de persoane și nici naveta elevilor.

Sursa Consiliul Județean Hunedoara

Publică GRATIS știrea ta!