Promisiuni nerespectate

La momentul actual conform sursei, termocentrala Mintia va fi amputată prin tăierea la fier vechi a 5 grupuri energetice și conversia grupului 3 pe gaz

746

Promisiuni nerespectate, toate oficialitățile care s-au perindat pe la termocentrala Mintia, au promis faptul că la Mintia se vor păstra capacități de producere a energiei electrice pe cărbune, că se vor face investiții, motivând aceste aspecte prin importanța strategică oferită de termocentrala Mintia în zona de vest a țării.

Există interese externe pentru diminuarea capacităților de producere a României

Există interese externe pentru diminuarea capacităților de producere a României, a declarat la Mintia dl. Liviu Dragnea- președintele Camerei Deputaților în urma vizitei făcute la termocentrala Mintia în anul 2017.

Acest lucru reiasă și din declarația secretarului de stat în Ministerul Energiei, dl. Doru Vișan, care precizează faptul că :   „În zona de vest avem un deficit de injecția de putere, deficit care nu a fost acoperit din timp, nu au fost dezvoltate alte capacități ci au fost pierdute capacități de producție gen Arad, Timișoara, Iernut, Fântânele, Brașov, am pierdut capacitățile de producție de la Deva, una dintre cele mai mari centrale ale țării.

Pericolul iminent reprezentat de pierderea capacităților din zona de vest a țării este confirmat și de către președintele ANRE, dl. Dumitru Chiriță:

În 2023, vor fi puși în funcțiune 2500MW (la granița de vest a țării noastre, în Ungaria), pentru România va fi un dezastru dacă nu vom avea în vestul țării capacități instalate funcționale.

Deși autoritățile dau garanții verbale, întocmesc protocoale, memorandumuri cu sindicatele și administrația, la fața locului nu se mișcă nimic. De ce?

Dl. Aurel Niculescu precizează faptul că, din anul 2015 s-a luat decizia de închidere a termocentralei Mintia și din acel an nu au mai fost făcute reparațiile necesare, nu s-au mai făcut investiții, astfel instalațiile sunt într-o stare deplorabilă. Decizia de închidere a termocentralei Mintia a fost luată în urma unei corespondențe cu anumite servicii ale Comisiei Europeane, prin care România și-a luat angajamentul de a lichida grupurile de la termocentrala Mintia.

Trendul acesta este întărit și de dl. Ioan Dan Gheorghiu- director general ISPE, care declară:

Până în ziua de astăzi nu s-a mișcat nimic ca să fim la cerințele de mediu de astăzi, timp de zece ani nu s-a făcut nimic. N-am fost în stare când am avut hotărâre de guvern, ordonanță de urgență transformată în lege și am avut prin lege finanțarea cu garanție de stat, n-am fost în stare cu echipamentele avute în stoc de la ruși pentru grupul unu, să facem nimic.

Singurul interes este păstrat asupra stației electrice de la Mintia

Singurul interes este păstrat asupra stației electrice de la Mintia, care este retehnologizată și are toate facilitățile, așa cum reiasă din declarația d-lui Ioan Dan Gheorghiu- director general ISPE:

Deva, are cea mai bună legătură directă cu sistemul energetic național din UNGARIA. Este retehnologizată stația din Deva și are toate facilitățile. 

De ce să retehnologizezi o stație electrică de la Mintia în timp ce se lichideză toate capacitățile de producție din zona de vest a țării?

Un răspuns poate veni din declarația președintelui ANRE, dl. Dumitru Chiriță:

În 2023, vor fi puși în funcțiune 2500MW (la granița de vest a țării noastre, în Ungaria), pentru România va fi un dezastru dacă nu vom avea în vestul țării capacități instalate funcționale.

Protocol încheiat și nerespectat!

noiembrie 2017- termocentrala Mintia

Guvernul României va sprijini continuarea activității de producere a energiei electrice și termice la Termocentrala Mintia pe bază de cărbune și va susține reformularea răspunsului la întrebarea nr.13 din scrisoarea C.E.- DG COMP E3/MML/EH/HJR/J7/2017/004151 din data de 16.01.2017 astfel:

– Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. intenționează ca activele care urmează să fie vândute (externalizate) ca un întreg (producție/unitate operațională) și care vor constitui în continuare activele necesare furnizării serviciilor de interes economic general de securitate a aprovizionării cu energie electrică și de termoficare urbană cuprind grupurile nr. 3, 4, 5 si 6 de la Termocentrala Mintia și grupul nr. 4 de la Termocentrala Paroseni. Grupurile nr. 3 și 4 de la Termocentrala Mintia și grupul nr. 4 de la Termocentrala Paroșeni se intenționează a fi menținute în exploatare până în anul 2030.

– Grupurile nr. 5 și 6 de la Termocentrala Mintia vor fi menținute în exploatare până la 30.06.2020 pe baza Planului Național de Tranziție, dată până la care vor fi realizate lucrările de reabilitare/retehnologizare a grupului nr. 4 și a lucrărilor cerute de normele de protecție a mediului.

– Cele două grupuri (5 și 6) vor suplini grupurile nr. 3 și 4 pe perioada acestor lucrări. Începând cu 01.07.2020 grupurile nr. 5 și 6 de la Termocentrala Mintia vor fi retrase din exploatare, urmând a fi dezafectate sau retehnologizate, funcție de situația din Sistemul Energetic Național al României la acea dată. Celelalte active care nu sunt necesare pentru furnizarea celor două Servicii de Interes Economic General (securitate a aprovizionării cu energie electrică, respectiv termoficare urbană) vor fi lichidate în contextul reorganizării S. C.E.H. S.A. în cadrul procedurii de insolvență sau reorganizării S. C.E.H. S.A. în condițiile în care instanțele resping solicitarea de deschidere a procedurii insolvenței, iar societatea rămâne inclusă în circuitul economic.

– Având în vedere necesitatea menținerii în exploatare a acestor grupuri considerate viabile pentru asigurarea securității în alimentare pe piața românească de energie electrică și furnizarea de încălzire urbană în Deva și Valea Jiului (scenariu sugerat și de serviciile Comisiei Europene în documentul neoficial “Aspecte de discutat privind COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA și minele de cărbune“ primit în urma vizitei în România a directorului general adjunct Gert –Jan Koopman în 22.03.2016 și confirmat de situația din Sistemul Energetic Național al României și din regiune în iarna 2016-2017 și vara anului 2017), va fi promovat în cel mai scurt timp posibil un program de viabilizare a Termocentralei Mintia.

Reprezentanții organizațiilor sindicale semnatare a prezentului protocol vor participa cu statut de observator la toate ședințele grupului de lucru consultativ care a fost constituit pentru întocmirea documentației în vederea accesării unui ajutor de stat de tip SIEG și la orice altă comisie de lucru privind soarta Termocentralei Mintia.
sursa

La momentul actual conform sursei, termocentrala Mintia va fi amputată prin tăierea la fier vechi a 5 grupuri energetice și conversia grupului 3 pe gaz.

Protocol încălcat!

Publică GRATIS știrea ta!