Miercuri, 21 octombrie, va avea loc ședința Comisiei de Dialog Social la sediul Ministerului Energiei Economiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), unde se va supune dezbaterii un proiect de hotărâre care are în vedere constituirea, asigurarea, stocurilor de combustibil necesare funcționării producătorilor de energie electrică și termică pentru perioada de iarnă 2020- 2021.
În același timp se va discuta și despre componența Comandamentului energetic de iarnă componență în care vor intra reprezentanți ai următoarelor:
- Ministerul Energiei Economiei și Mediului de Afaceri;
- Ministerul Lucrărilor Publice, dezvoltării și Administrației;
- Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei;
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor;
- Administrația Națională Apele Române;
- Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A.;
- Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș;
- Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A.;
- Societatea Națională Nuclearelectrica S.A.;
- Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A.;
- Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A.;
- Societatea Electrocentrale București S.A.;
- Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A.;
- Societatea OMV Petrom S.A.;
- Societatea Energetică electrica S.A.;
- Societatea Distribuție Muntenia S.A.;
- Societatea Distribuție Oltenia S.A.;
- Societatea DelgazGrid S.A.;
- Societatea E-ON Gaz Furnizare S.A.;
- Societatea Engie S.A.;
- Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Faze Naturale
- Opcom S.A.
Este important de evaluat consumul intern de energie electrică și termică în cogenerare al țării pentru perioada de iarnă 2020- 2021, pentru stabilirea resurselor energetice necesare și a resurselor financiare.
Prognoze iarna 2020- 2021
Dispecerul Energetic Național (DEN), a prognozat o creștere a mediei consumului intern brut de energie electrică cu circa 1,5% față de perioada similară anului anterior. Nu de aceeași părere este Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), care a prognozat un consum mediu mai mic cu 3,1% decât cel din perioada similară anului anterior.
Pentru asigurarea energiei termice, fără întreruperi, către populație, producătorilor de energie electrică în cogenerare le este necesar realizarea stocurilor de combustibil. Dacă vorbim de cărbune, achiziția acestuia se poate face inclusiv din import pentru a asigura necesarul estimat al stocului de cărbune pentru perioada de iarnă.
În situații excepționale prevăzute de lege, pentru buna desfășurare a activității și a îmbunătățirii fluxului de combustibili, operatorii economici pot accesa, potrivit legislației în viguare, combustibilii de la rezervele de stat
Producătorii de energie electrică și termică în cogenerare, pentru achiziționarea stocurilor de combustibil necesar în perioada de iarnă 2020-2021, vor avea nevoie de e o finanțare estimată la 3000 mil. lei, finanțare din surse proprii, credite interne sau subvenții.
Valoarea totală preliminară a lucrărilor de reparații executate de producătorii de energie electrică și termică în cogenerare în vederea trecerii vârfului de iarnă este de circa 553 mil. lei.
Lipsa stocurilor, gust amar pentru cetățeni
Reamintim faptul că lipsa stocurilor de cărbune a fost cauza opriri în repetate rânduri a termocentralei Mintia, atât în acest an cât și în anii trecuți. Lipsa stocului de cărbune a lăsat timp de mai multe săptămâni cetățenii Devei fără apă caldă.