Salariul NU se află în sfera dreptului de proprietate

Transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat este constituțional (așa spune CCR), iar angajatorul nu are nicio obligație în sensul majorării brutului și păstrării netului, fiind astfel „aruncată pisica” în grădina organizațiilor sindicale și/sau a reprezentanților salariaților și/sau a fiecărui salariat în parte

188
salariati

 Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au spus clar că salariul NU se află în sfera dreptului de proprietate, așa cum nici cuantumul pensiei celor activi astăzi nu reprezintă un drept. Asta este trist, e trist pentru că unele pensii (alea mai puțin normale sau alea mai speciale), tot CCR a spus că sunt în sfera dreptului de proprietate.

După aproape 2 ani dosarul referitor la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.I pct.40-91 din
Ordonanța de urgență a Guvernului nr.79/2017, a primit decizia CCR

Transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat este constituțional (așa spune CCR), iar angajatorul nu are nicio obligație în sensul majorării brutului și păstrării netului, fiind astfel „aruncată pisica” în grădina organizațiilor sindicale și/sau a reprezentanților salariaților și/sau a fiecărui salariat în parte.

„ în principiu, venitul brut nu se micșorează, astfel că venitul net rămâne același. Faptul că, în realitate, se poate ajunge la o diminuare a venitului net este legat de politica fiscală a statului, și nu de încălcarea unui drept. În ceea ce privește criticile referitoare la justa așezare a sarcinilor fiscale, se arată că angajații beneficiază de asigurări sociale, ca o contraprestație pentru taxele și impozitele plătite.” – Reprezentantul Ministerului Public

CCR subliniază (repetat) importanța negocierilor (colective, dar și individuale) și arată că atunci când vorbim de contracte de muncă, individuale sau colective, unitatea salariaților pare să fie „cheia” succesului.

Publică GRATIS știrea ta!