
Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman.
În bisericile ortodoxe este sărbătorit la data de 26 octombrie.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximilian și Dioclețian în cetatea Tesalonic. Ca urmare a faptului că l-a mărturisit pe Iisus Hristos, și a refuzat să aducă jertfe zeilor, în anul 306 a fost ucis cu lancea la Tesalonic. Cruciații din Evul Mediu l-au adoptat, ca și pe Sfântul Gheorghe, drept patron al lor.
În credința populara, anul este împărțit în vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul si usucă toate plantele.
În Ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în gradină, ca aceasta să primească putere de a rodi.
În tradiția populară, Sfântul Dumitru usucă toate plante și desfrunzește codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, există credința că pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ și gerul începe a-și arata colții.
Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.
Un alt mod de a afla încă din 26 octombrie cum va fi iarna este să urmărești mersul oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.
Conform tradițiilor și obiceiurilor populare, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă. Dacă de Sfântul Dumitru luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.
Ziua Sfântului Dumitru era și o zi a soroacelor, se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor și ciobani la San-George, de unde și zicerea ca “la San-George se încaieră câinii iar la Samedru se sfădesc stăpânii”. Tot de Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele.
De Sfântul Dumitru se face pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.