Sistemul Energetic Național este tot mai aproape de colaps.

În plină vară, România importă peste 700 MW energie electrică.

204
ZIUA ENERGETICIANULUI , sărbătorită, din 1992, anual la 20 iulie, de Sfântul prooroc Ilie –patronul electricității

În plină vară, România importă peste 700 MW pe intervalele orare unde consumul este la vârf de sarcină.

Lipsa energiei solare și eoliene ne obligă să apelăm la importul de energie electrică, fiind în imposibilitate să producem tot necesarul de energie electrică la vârful de sarcină. După ce în primele trei luni ale anului 2019 România a importat cu 80% mai multă energie electrică față de perioada similară a anului 2018, iată că și în perioada de vară suntem obligați să importăm tot mai multă energie, fără să fie vorba de o vară secetoasă.

Dacă în această perioadă exista și seceta, Sistemul Energetic Național ar fi în colaps.

Răspunderea pentru declinul acestui sector aparține celor de la ALDE, care din 2016 dețin portofoliul de la Ministerul Energiei, partid care a dus o politică de falimentare a termocentralelor pe cărbune fără să construiască alte capacități moderne în locul acestora. Astfel, din 22000 MW putere instalată, România producea astăzi la ora 8.29, 6298 MW, consuma 7043 MW, deci importa 745 MW, realizând practic doar 28,63% din puterea instalată. Cu asemenea ”performanțe” România riscă în sezonul rece să rămână în beznă la propriu.

Refuzul celor de la Ministerul Energiei de a urgenta luarea unor măsuri de redresare a termocentralelor pe cărbune și de a asigura în termocentrale stocurile de cărbune necesare pentru trecerea iernii care vine, este un act de sabotare a întregii economii românești, totul cu scopul de a face loc importurilor de energiei electrică din Ungaria, și a produselor industriale din țările din vestul Europei. România devine astfel, prima piață de desfacere a Europei, cu o economie bazată pe consum, fără nici o șansă de relansare economică.

”Vreau să transmit public un mesaj pentru președintele ALDE până nu vor distruge întreg Sistemul Energetic Național: Domnule Călin Popescu Tăriceanu, aveți obligația morală și legală să puneți capăt acestui jaf național, girat de partidul dumneavoastră prin locatarii de la Ministerul Energiei, un minister vital pentru țară, dar care promovează la ora actuală interesul străinătății. Nu puteți lăsa România în beznă doar pentru a scoate profitul din energie în afara țării. Cât despre termocentrale, ar trebui să știți deja că ele sunt încă, baza solidă a Sistemului Energetic Național, singurele capabile să producă energie electrică în orice condiții climatice. Opriți jaful din energie, domnule Călin Popescu Tăriceanu.” a declarat Cristian Iștoc – președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Publică GRATIS știrea ta!