Sistemul Energetic Naţional, sabotat de Ministerul Energiei

România dependentă de importul de energie electrică

1233
O nouă premieră este în plină desfăşurare, energeticieni de frunte din cadrul Complexului Energetic Hunedoara împreună cu cei promovaţi în minister, se opun prin orice mijloace unui proiect de salvare a termocentralei de pe Mureş

Interesele de grup şi comisioanele încasate la semnarea unor contracte de achiziţie, au lăsat termocentralele pe bază de huilă din România, fără conformarea la condiţiile de mediu.

Instalaţiile de desulfurare fiind foarte scumpe pentru un producător de energie pe cărbune care este obligat să performeze într-o piaţă ostilă, în care energia regenerabilă este subvenţionată de statul român.

Sabotajul Sistemului Energetic Naţional este pus în operă chiar de Ministerul Energiei, totul pentru a transforma România în cel mai important importator de energie electrică din Europa de Est.

Dovada se află pe site-ul Transelectrica (http://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national), care arată în fiecare minut care este cantitatea de energie electrică importată pe vârful de sarcină.

Ce ascunde Ministerul Energiei este mult mai grav, şi anume faptul că pe piaţa internaţională se găseşte şi un sortiment de cărbune fără sulf, folosit de Slovenia, sort care nu impune montarea instalaţiilor de desulfurare. De aici şi suspiciunea că Ministerul Energiei a ales să cheltuiască din banul public cca 70 mil. EURO, pentru fiecare instalaţie de desulfurare achiziţionată.

„Aflăm cu stupoare că Termocentrala Mintia cu o putere instalată de 1260 MW va fi închisă din lipsa investiţiilor în instalaţiile de desulfurare, în condiţiile în care Slovenia, la Ljublijana – termocentrala TE-TOL, arde cărbune adus din Indonezia cu un conţinut scăzut de sulf, sub 0,2%, lucru ce a dus la valori ale SO2 sub cele cerute de BAT 2017, nemaifiind nevoie de instalaţie de desulfurare. Vom solicita instituţiilor abilitate să facă verificări ale contractelor de achiziţie a instalaţiilor de desulfurare în termocentralele româneşti, dacă există indicii din care să rezulte că preţul de achiziţie a fost „umflat” în mod fraudulos şi de ce Ministerul Energiei nu a indicat încă din anul 2007, această piaţă de cărbune ieftin şi cu sulf redus, lucru ce ar fi dus la protejarea termocentralelor din România, implicit la competivitatea lor pe piaţa externă. Consider că avem toate datele unui sabotaj al Sistemului Energetic Naţional, fapt confirmat în această iarnă de importurile masive la energia electrică.” a declarat Cristian Iştoc -preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Publică GRATIS știrea ta!