Țara Chioarului – Poarta de Sud a Maramureșului

45

ȚaraChioarului este un vechi leagăn de cultură şi civilizaţie, care şi-a dăltuit în lemn şi piatră istoria. Aici, frumusețea peisajelor, dar și tradiţiile şi arta populară, păstrate cu sfințenie din generație în generație, îndeamnă la explorare și contemplare.

Bisericile din lemn și piatră sunt o mărturie vie a vredniciei poporului român, a simţului său estetic, a armoniei și spiritualității, iar aici, în ȚaraChioarului, reprezintă podoabele cele mai de preţ.

Zona vă invită, astfel, să descoperiți două din cele opt biserici maramureşene incluse în patrimoniul UNESCO: biserica de lemn din Șurdești (1766), cu hramul „𝑆𝑓𝑖𝑛𝑡̧𝑖𝑖 𝐴𝑟ℎ𝑎𝑛𝑔ℎ𝑒𝑙𝑖 𝑀𝑖ℎ𝑎𝑖𝑙 𝑠̦𝑖 𝐺𝑎𝑣𝑟𝑖𝑖𝑙” și Biserica de lemn din Plopiş (1811), cu hramul „𝑆𝑓𝑖𝑛𝑡̧𝑖𝑖 𝐴𝑟ℎ𝑎𝑛𝑔ℎ𝑒𝑙𝑖 𝑀𝑖ℎ𝑎𝑖𝑙 𝑠̦𝑖 𝐺𝑎𝑣𝑟𝑖𝑖𝑙”. Acestea, împreună cu alte lăcașuri de cult din ȚaraChioarului, sunt incluse în Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord.

ȚaraChioarului este Destinație Europeană de Excelență, fiind premiată cu locul II 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑢𝑟𝑖𝑠𝑚𝑢𝑙 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑡𝑎𝑛𝑔𝑖𝑏𝑖𝑙 (anul 2017).

Sursa Ministerul Turismului

Publică GRATIS știrea ta!