
Sunt cunoscute disputele dintre sindicate şi conducerea termocentralei Mintia, conducere care ani la rând a asistat indiferentă la drumul centralei spre faliment, ba mai mult pavând deseori acest parcurs.
Totuşi, o nouă premieră este în plină desfăşurare, energeticieni de frunte din cadrul Complexului Energetic Hunedoara împreună cu cei promovaţi în minister, se opun prin orice mijloace unui proiect de salvare a termocentralei de pe Mureş, folosind în argumentarea lor, chiar şi întelesul limbii române.
În ciuda faptului că ministrul energiei a girat o nouă abordare pentru revitalizarea termocentralei, total opusă celei tehnocrate ( prin care la Mintia trebuie să rămână doar un grup energetic care să funcţioneze doar iarna ), Consiliul de Administraţie al CEH aprobând în luna septembrie noul proiect prin care se pot salva 4 grupuri energetice ( din cele 6 existente ), piedicile vin însă de la energeticienii de seamă ai judeţului Hunedoara.
Maria Ciobanu ( contabil şef al termocentralei Mintia ), este coordonatorul grupului de lucru care a promovat lichidarea a 5 grupuri energetice la Mintia, fiind şi unul din energeticienii hunedoreni care refuză în mod sistematic renotificarea Comisiei Europene cu reformularea aprobată deja de Consiliul de Administraţie al CEH, în care România arată că anul 2017 ( an care a debutat cu o iarnă grea şi a continuat cu o secetă prelungită ), impune o regândire vizavi de lichidarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, acestea asigurând securitatea sistemului energetic naţional în lipsa regenerabilelor.
Gabriela Pâciu ( fosta şefă a juriştilor din cadrul CEH, provenită de la Termocentrala Paroşeni, fosta şefă de cabinet a secretarului de stat. Doru Vişan şi membru în Consiliul de Administraţie al CEH ), este un alt energetician hunedorean promotor al lichidării celor 5 grupuri de la Mintia şi susţinător al programului de funcţionare al celor două termocentrale din judeţ, doar 5 luni / an, în sezonul rece.
Doru Vişan ( fost director al termocentralei Paroşeni, în prezent secretar de stat în Ministerul Energiei ), este un alt energetician hunedorean care nu înţelege că Hunedoara se va scufunda odată cu falimentul CEH, acest demnitar a susţinut în faţa Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, că angajamentele luate de guvernul României – fie el şi tehnocrat – trebuie respectate, indiferent dacă sunt sau nu în interesul statului român.
Ioana Arvunescu ( director economic al CEH, fost contabil şef la Paroşeni ), este tot un energetician hunedorean, membru al grupului de lucru care promovează lichidarea celor 5 grupuri energetice de la Mintia.
Aceste persoane sunt cele mai însemnate din lista mult mai lungă a energeticienilor hunedoreni care în spatele promovării unei societăţi de tip SIEG ( Societate de Interes Economic General ), duc spre groapă o termocentrală emblematică cândva pentru România. Acest program care contravine interesului naţional este o creaţie tehnocrată, din păcate susţinută şi atunci dar şi acum de aceeaşi energeticieni de frunte ai judeţului Hunedoara.
Cine a promovat aceşti specialişti în lichidări de capacităţi energetice, ce concursuri au susţinut pentru a promova în funcţiile ocupate acum, sunt câteva întrebări la care trebuie să răspundă Guvernul României.
Sindicatele de la Mintia au făcut adrese peste adrese către cei responsabili, dar cercul este unul vicios şi greu de pătruns doar pe calea dialogului social.
” Am cerut clarificări peste clarificări, am obţinut aprobarea Consiliului de Administraţie al CEH pentru reformularea răspunsului dat de România Comisiei Europene prin care se confirma lichidarea celor 5 grupuri de la Mintia, avem materialul prin care Complexul Energetic Hunedoara propune ca cele 5 grupuri să funcţioneze în condiţii de piaţă liberă – proiect propus şi susţinut doar de o parte a conducerii CEH şi a termocentralei – fără nici un cost suplimentar din partea statului român, dorim doar să păstrăm ce avem bun, nimic mai mult. Este halucinant cum o mână de oameni, din păcate din sectorul energetic, refuză promovarea noului proiect, interpretând sensul limbii române doar împotriva interesului naţional. Trebuie totuşi să repar emblema energeticienilor şi să spun că termocentrala Mintia este dusă la groapă de o mână de jurişti şi de contabili, fără nici o expertiză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional.
Am cerut sprijin şi actorilor politici din Hunedoara, pentru că doar împreună cu partenerii de dialog social putem arunca la coşul de gunoi un proiect tehnocrat contrar interesului naţional. Dacă va fi nevoie, vom trece şi la acţiuni de protest, vom face orice este legal pentru a salva această termocentrală.
Atrag atenţia şi asupra pericolului de a lăsa Deva şi Petroşani în frig, dacă nu vor fi asigurate stocurile de cărbune necesare asigurării programului de iarnă. Am fost sabotaţi sistematic în acest an, fiind lăsaţi fără cărbune în condiţiile unui preţ foarte mare la energia electrică, situaţie care putea să crească considerabil veniturile complexului şi să ne ducă aproape de zona profitului. ”
, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.