În data de 7 septembrie anul curent, termocentrala Mintia s-a aflat pentru puţin timp în atenţia celor de la Greenpeace.
Totul pentru a atrage atenţia asupra faptului că termocentrala funcţionează ilegal, în opinia celor de la Greenpeace.
Ce uită să spună cei care militează pentru închiderea termocentralelor, sunt următoarele:
Strategia energetică a UE prevede ca până în 2020 emisiile de CO2 să se reducă cu 20% faţă de nivelul înregistrat în 1990. Unele state, aşa cum este şi România, au atins deja această ţintă, în special graţie închiderii marilor consumatori energetici din perioada comunistă şi a reducerii semnificative din domeniul construcţiilor.
România se încadrează în ţintele Uniunii Europene din acest punct de vedere înca din 1991, când emisiile de CO2 se cifrau la circa 132-133 milioane tone, cu 23% sub nivelul din 1990.
În 2007, România mai avea emisii de CO2 puțin peste 110 milioane tone, cu 35,3% sub valorile din 1990.
” În anul 2015, România îndeplinea atât angajamentele legate de reducerea emisiilor de CO2 cât şi obiectivul convenit de 20% privind energia din surse regenerabile.
Astăzi, în plină secetă, asistăm la o campanie de denigrare dusă împotriva sectorului energetic care asigură alimentarea reţelelor şi confortul cetăţeanului.
Dacă ne referim strict la termocentrala Mintia, vom constata că aceasta funcţionează la doar 8.33% din capacitate, deci cu o reducere a emisiilor de CO2, de peste 91%. Să declari că un astfel de obiectiv funcţionează ilegal, este o glumă. Mă întreb însă, pe cine reprezintă aceşti activişti, ce jocuri fac în România, activişti care în loc să ceară guvernanţilor să oprească industria, mai bine ar milita pentru conformarea industriei la condiţiile de mediu. Toţi ne dorim un mediu sănătos, dar exagerările nu îşi au locul atunci când vorbim de Sistemul Energetic Naţional şi de siguranţa acestuia. Întâmpinăm destule piedici în redresarea şi retehnologizarea capacităţilor pe cărbune, piedici venite din afara României, chiar nu este nevoie ca cineva din interiorul ţării să le şi susţină. Pentru o Românie curată nu ajunge doar un parc eolian. ”
, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.