Termocentrala Mintia va fi ștearsă de pe harta energetică a României, chiar de oficialii Ministerului Energiei, se arată într-un document trimis de minister către Administrația Prezidențială la solicitarea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Documentul cu nr. 193597/06.11.2018, confirmă cât se poate de clar semnalul tras de sindicaliștii de la Mintia asupra intenției ministerului de a lichida cinci grupuri energetice de 210 MW până la finele anului 2018. Grupul nr. 3 ( 235 MW), urmând a funcționa pe gaze naturale în perioada rece, până la finalizarea în anul 2024 a inelului median de 400 kV în zona de vest a țării. Inelul de 400 kV are rolul de a intensifica schimburile transfrontaliere cu Ungaria și Serbia, cel mai probabil cu sensul spre România, având în vedere faptul că la ora actuală țara noastră este un exportator net în această regiune a Europei de Est.
Pentru atingerea acestui „obiectiv” care va crea o piață favorabilă pentru centrala nucleară de la Pacs (Ungaria), care va fi funcțională din anul 2024, Ministerul Energiei a limitat accesul Complexului Energetic Hunedoara (care are în componență și termocentrala Mintia), la schemele de sprijin oferite de mecanismele europene prin Directiva 2009/72/CE sau Directiva 2005/89/CE, directive care protejează producătorii de energie electrică pe bază de cărbune aflați într-o piață concurențială care oferă scheme importante de sprijin pentru regenerabile, totul cu scopul bine definit de a se asigura alimentarea continuă a rețelelor electrice.
Lipsa mixului energetic la producător, poate transforma România în cel mai mare importator de energie electrică din regiune.
Dacă programul de lichidare a Termocentralei Mintia a fost inițiat în 2016 de guvernul tehnocrat și semnat de directorul general al CEH de la acea vreme, constatăm la doi ani distanță că toate promisiunile politice făcute de cei de la PSD, fie că vorbim de Mihai Tudose – premier, Viorel Ștefan-vicepremier sau Liviu Dragnea – președintele Camerei Deputaților și al PSD, sunt șterse cu buretele de cei de la ALDE care dețin astăzi portofoliul de la Ministerul Energiei.
Ce demersuri fac liderii hunedoreni ai celor două formațiuni politice pentru salvarea Termocentralei Mintia de la lichidare, având în vedere că numirile la vârful ministerului le aparțin, care este preocuparea lor pentru salvarea județului Hunedoara de la un colaps economic răsunător, sunt doar două întrebări care nu au răspuns.
Ce pârghii legale au sindicaliștii pentru a se evita falimentul Complexului Energetic Hunedoara și pentru ca termocentrala de la Mintia să funcționeze în continuare, ne va spune în câteva cuvinte președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, unul din liderii cei mai vocali ai CEH, cel care a tras nenumărate semnale de alarmă dar a prezentat și soluții de redresare a complexului, însă fără prea multe rezultate până în prezent.
„Am primit în cursul zile de azi (6 noiembrie 2018), o adresă prin care Ministerul Energiei comunică Administrației Prezidențiale a României, situația Complexului Energetic Hunedoara privind realizarea programului de iarnă, alături de demersurile prin care ministerul cere Comisiei Europene accesarea unui ajutor de stat de tip SIEG care include doar grupul nr.3, cu valabilitate până în anul 2024, confirmând astfel faptul că lichidarea celorlalte cinci grupuri energetice de la Mintia rămâne opțiunea ministerului, iar furnitura pentru un grup nou (aflată în depozitul termocentralei) nu va fi montată la Mintia. Am cerut de-a lungul timpului sprijin celor doi lideri politici, domnului Mircea Moloț (președinte ALDE – HD) și domnului Nistor (președinte PSD – HD), dar constat că una ni s-a spus și alta se face. Ministerul Energiei este condus de ALDE, directorii care au semnat pentru rămânerea la Mintia cu un singur grup au fost susținuți tot de ALDE, deci întreb direct: domnul Moloț susține închiderea termocentralei? Dacă este așa, atunci PSD trebuie să se detașeze și să ceară repede, în cadrul coaliției, promovarea soluțiilor de redresare a CEH, soluții oferite de administrația complexului alături de sindicatele din energie prin adresele transmise guvernului și ministerului. Consider că atât PSD cât și ALDE, prin reprezentanții lor, au mințit salariații termocentralei cu ocazia vizitelor făcute la Mintia, unde au dat asigurări că atât continuarea activității energetice și miniere, cât și plata restantă a contribuțiilor sociale vor fi asigurate. Iată că în luna noiembrie vorbim de neplata contribuțiilor sociale pe zece luni, dar și de lichidarea termocentralei, lovindu-ne și de refuzul ministerului de a prinde două grupuri pe cărbune în Strategia Energetică a României care s-a aflat în dezbatere publică până ieri. Salariații trebuie să înțeleagă că doar ei îi pot obliga pe liderii politici locali să le reprezinte interesele, mai ales că mulți salariați sunt membri ai celor două partide aflate la guvernare. Protestele trebuie să fie ultima opțiune luată în calcul, dar nu trebuie exclusă.”