Votul, drept sau obligație?

Care ar fi rezultatul alegerilor dacă ar vota doar cei care sunt membrii de partid sau simpatizanți?

112

Votăm sau nu votăm? Taberele sunt împărțite, discuțiile aprinse, argumente pro și contra, dar care este cea mai bună abordare, care este cea mai potrivită atitudine civică?

Dacă votul ar fi obligatoriu, am crede că lucrurile se simplifică. Cum ar fi o măsură asemănătoare acordării concediului de odihnă, un drept garantat tuturor cetățenilor, un drept care nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări? Hm, dar ce facem în situația în care candidații nu confirmă așteptările noastre, votăm răul cel mai mic?

Absenteismul, o soluție?

Votul se consideră a fi o expresie a încrederii, decizia de a nu vota poate fi privită ca o modalitate prin care cetățeanul își exprimă atitudinea faţă de ineficienţa administrației. Dar la fel de bine poate fi privită ca și o lipsă de implicare sau pur dezinteres.

Cum este văzută legitimitatea rezultatului dacă absenteismul este majoritar? Care ar fi rezultatul alegerilor dacă ar vota doar cei care sunt membrii de partid sau simpatizanți? …. lista este deschisă.

Votul trebuie privit ca obligație civică, trebuie exercitat. Până la urmă, efortul nostru este minim, presiunea va fi pe cel ales. Așa că, cea mai bună abordare, cea mai potrivită atitudine civică este VOTUL!

VOTEAZĂ!

Publică GRATIS știrea ta!