Weekend istoric la Complexul Energetic Hunedoara

Un nou record realizat de cei care conduc destinele Complexului Energetic Hunedoara.

498
Complexul Energetic Hunedoara

Un nou record realizat de cei care conduc destinele Complexului Energetic Hunedoara.

Weekend istoric la Complexul Energetic Hunedoara, pentru prima dată de la construirea termocentralelor hunedorene, Mintia şi Paroşeni, energeticienii au rămas fără cărbune, fiind nevoiţi să oprească la ZERO ambele termocentrale, pentru aproape două zile.

 

Weekend cu „duşuri” reci pentru populaţia municipiului Deva, asta a asigurat Ministerul Energiei pentru locuitorii reşedinţei de judeţ.

Politica falimentară a mineritului şi energeticii hunedorene,  dusă de Guvernul României prin ministerul de resort, a reuşit un nou record, şi anume oprirea termocentralelor Mintia şi Paroşeni la zero, din cauza lipsei de cărbune.

Mai mult, conducerea administrativă a Complexului Energetic Hunedoara a refuzat să aducă în curtea termocentralelor cărbune din import sau alte surse din ţară, pentru a suplinii producţia de cărbune din Valea Jiului care a ajuns la un minim istoric în acest an. Complexul Energetic Hunedoara având contractată o cantitate de aproximativ 60000 tone, aflată în portul Constanţa la dispoziţia societăţii.

Tot în această perioadă, a crescut şi preţul la energie electrică, CEH fiind din nou sabotat din interior, pentru a se elimina orice şansă de redresare a acestui producător de energie electrică, singurul din zona de vest a României cu o capacitate de peste 1300 MW putere instalată.

Ministerul Energiei nu pare însă preocupat de redresarea CEH, solicitând conducerii complexului la data de 28 august 2018, scoaterea din funcţiune a unei capacităţi de 1x210MW, invocând din nou decizii ale Comisiei Europene, totul pentru a muşamaliza cel mai mare tun dat României, prin vulnerabilizarea  Sistemului Energetic Naţional, România devenind astfel cel mai mare importator de energie electrică din Europa de Est.

Trăim vremuri istorice, altele decât cele legate de Centenarul Marii Uniri. Independenţa Energetică a unui stat nu poate fi negociată de cei aflaţi vremelnic la guvernare, viitorul generaţiilor următoare nu poate fi scris de un ministru lipsit de profesionalism, fie el şi Ministrul Energiei.

Atât cei de la ALDE care acum conduc Ministerul Energiei, cât şi cei din PSD care girează acest eşec răsunător al ministrului energiei în gestionarea unui sector vital pentru ţară, trebuie să conştientizeze că România mai are nevoie de capacităţi de producţie pe bază de cărbune mulţi ani de acum încolo, până va fi capabilă să îşi înlocuiască tehnologia veche dar încă de folos, cu o alta bazată pe competitivitate, şi care poate sta la baza relansării economice a ţării.

Nici un guvern, fie el ALDE sau PSD, nu poate condamna România la dependenţa de import la energia electrică, nici cei din PSD, nici cei din ALDE nu au mandat de la cetăţeni, pentru a legifera împotriva Interesului Naţional.

Se vede tot mai clar că lipsa cărbunelui la cele două termocentrale este premeditată de cei care conduc destinele energeticii româneşti, iar următorul record va fi realizat cel mai probabil în această iarnă, când cetăţenii Devei, fie ei şi europeni, au şanse mari să tremure de frig în case.

 Apelul nostru este adresat Guvernului României, singurul care poate lua deciziile necesare pentru a nu ajunge ruşinea Europei, având un popor congelat la propriu.” – a declarat Cristian Iştoc preşedinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.

Un alt producător care se îndreaptă încet  încet spre faliment, poate fi Complexul Energetic Oltenia, producător care asigură aproximativ 35% din necesarul de energie electrică al României, dacă cei care conduc astăzi România nu vin repede cu o legislaţie secundară care să protejeze producătorii strategici, pe model European.

Publică GRATIS știrea ta!