27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.
La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.
Comisia Europeană a publicat rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind percepția europenilor asupra antisemitismului
Rezultatele studiului demonstrează existența unui deficit de percepție privind antisemitismul – în timp ce 89% dintre evrei spun că antisemitismul a crescut semnificativ în ultimii 5 ani, doar 36% din publicul general are o percepție similară.
În medie, 4 din 10 europeni cred că Holocaustul este predat suficient în școli. 35% dintre respondenți nu știu că negarea Holocaustului este o infracțiune.
Studiul a avut 27.600 de respondenți din cele 28 de state membre.
Conform studiului, în România:
9% dintre români consideră că antisemitismul a scăzut la nivel național, în ultimii 5 ani, comparativ cu media UE de 10%;
31% dintre români consideră că Holocaustul este predat suficient în școli, față de 43% – media UE;
29% dintre români sunt de părere că modul în care sunt percepuți evreii este influențat de conflictele din Orientul Mijlociu, comparativ cu 54% – media UE.
Din păcate, antisemitismul încă își face simțită prezența nefastă peste tot în Europa. În timp ce ura a devenit din nou o unealtă politică, comunitățile noastre evreiești trăiesc deseori în teamă de discriminare, violență și abuz. De fiecare dată când respectul mutual și toleranța sunt contestate, antisemitismul va crește. Așadar, este esențial ca fiecare cetățean european să cunoască și să înțeleagă ororile pe care antisemitismul le-a provocat în istorie. În timp ce ultimii supraviețuitori ai Holocaustului se sting din viață, responsabilitatea de a păstra memoria acestor pagini întunecate din istorie vie cade pe umerii noștri și ai generațiilor viitoare. Este datoria noastră sacră să onorăm memoria a șase milioane de victime. Ca aceștia să nu fie uitați, ca să nu retrăim ororile trecutului.
Prim vicepreședintele CE Frans Timmermans
Ziua Comemorării Holocaustului marchează momentul când, în urmă cu 74 de ani, forțele Aliate au eliberat lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau.
sursa ec.europa.eu