Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a sesizat DNA şi DIICOT, reclamând faptul că cei care au condus ANRE şi Consiliul Concurenţei, au aplicat preferenţial directivele europene în sectorul energetic, favorizând regenerabilele în detrimentul producătorilor clasici.

Sindicaliştii spun că prin lipsa unor scheme de sprijin, permise de directivele europene, producătorii de energie electrică pe bază de cărbune va dispărea. Acest lucru va duce la necesitatea importului de energie electrică, dar şi la pierderea locurilor de muncă.

La Pacs, în Ungaria, se construieşte o centrală nucleară cu o capacitate de 1000 MWh, exact cât are termocentrala Mintia în prezent, care va intra în funcţiune în 2023, iar Mintia va mai funcţiona cu un singur grup pe gaz doar până în 2024, de aici şi suspiciunea sindicaliştilor că interese străine României au pus acest scenariu în practică.

Statul român trebuie doar să aplice prevederile celor două directive europene, D 2009/72/CE respectiv D 2005/89/CE susţin sindicaliştii, şi falimentul producătorilor de energie electrică pe cărbune ar rămâne doar o poveste urâtă.

Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, reclamă faptul că falimentarea societăţii se face cu avizul Ministerului Energiei şi cu acordul tacit al clasei politice care nu intervine cu măsuri legislative corecte pentru a salva societatea.

” Pentru CEH, singura soluţie viabilă rămâne acordarea de către statul român a unei scheme de sprijin care să asigure diferenţa de venit dintre costul de producţie şi cel obţinut din vânzarea energiei pe Piaţa Zilei Următoare, piaţă în care cărbunele pleacă fără nici o şansă în faţa producătorilor gen hidro, eolian, etc.
  Statul român refuză să aplice prevederile directivelor europene care permit fiecărui stat membru să îşi asigure siguranţa în alimentarea continuă a reţelei. Atunci când va fi frig sau secetă în România, nici vecinii noştrii nu vor avea surplus de energie şi riscăm să ajungem la decuplări de la reţea, lucru ce va duce la un cost mult mai mare decât cel oferit printr-o schemă de sprijin care va fi finanţată de ceilalţi actori din piaţa de energie, nicidecum de populaţie.
  Pentru judeţul Hunedoara, oprirea CEH va egala cu un cataclism natural în zonă. Nu poate nimeni cuantifica costurile sociale legate de falimentul CEH pentru că nimeni nu este în măsură să spună care este preţul plătit de un părinte atunci când îi pleacă copilul în străinătate ca slugă a comunităţii europene. ”

, a declarat Cristian Iştoc – preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Publică GRATIS știrea ta!