Programul de demolare a Sistemului Energetic Național a fost pus în operă de guvernul tehnocrat în anul 2016.
Luna noiembrie 2016 scotea la iveală programul guvernului tehnocrat prin care a treia termocentrală de mare putere din țară (Mintia – 1260 MW), urma să fie oprită până la finele anului 2024. Din anul 2017, odată cu închiderea exploatărilor miniere Lupeni și Lonea, termocentrala Mintia ar fi trebuit să funcționeze cu un singur grup energetic de 210 MW cu conversie pe gaze naturale, cu furnizare a agentului termic pentru municipiul Deva doar până în anul 2021.
Acest program lansat de guvernul tehnocrat a fost oprit în repetate rânduri prin intervenția sindicatelor împreună cu o parte din liderii politici locali.
În plină campanie electorală, premierul Viorica Dăncilă, aflată în vizită în județul Hunedoara, declara că va fi promovat un nou Proiect de act normativ care să permită trecerea în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei a unor unități dispecerizabile (ex: grupuri energetice de la termocentrala Mintia), fapt ce va contribui la asigurarea securității Sistemului Energetic Național. La o lună distanță constatăm că acest proiect este blocat chiar de guvern, iar discuțiile pe acest subiect se poartă fără partea energetică, o lipsă de transparență care nu poate fi acceptată de salariații celor două termocentrale.
”Ne arătăm îngrijorați de faptul că se încearcă promovarea unor acte normative care pot afecta locurile de muncă din termocentrale, fără consultarea sindicatelor din energie și a directorilor de resort. Este inacceptabil ca după aproape trei ani de încercări pentru anularea proiectului tehnocrat de demolare a termocentralei Mintia, un guvern politic să nu discute cu toți actorii implicați variantele prin care se mai poate salva ceva din acest complex energetic. Am sesizat ”locatarii” Palatului Victoria și am cerut ca orice hotărâre guvernamentală care poate afecta locurile de muncă de la termocentrală să fie discutată în prealabil și cu noi. Un lucru este limpede, Complexul Energetic Hunedoara se află în faliment și doar o decizie la nivel guvernamental mai poate salva ceva.” a declarat Cristian Iștoc – președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.