În cartierele, cu blocuri debranșate de la sistemul centralizat, unde s-au montat centrale de apartament pe gaz cu evacuare pe orizontala, a crescut mortalitatea de cancer de peste 4 ori, în special la tineri.
Moda debranșărilor, pentru unii o necesitate pentru alții un moft, în favoarea centralelor de apartament, a dus în cap sistemele de termoficare ale orașelor.
În cadrul conferinței Academiei de Studii Economice, ASE, București, s-au prezentat datele unui studiu, vizavi de poluarea centralelor de apartament, studiu efectuat de către UMF Cluj.
În urma cercetărilor desfășurate la UMF Cluj, s-a stabilit că:
„Centrala de apartament emană peste 70 de produși cancerigeni! Poluarea la interior este mai complexă decât cea de la exterior, concentrațiile unor poluanți, ca de exemplu dioxidul de azot, fiind mai mare la interior”, avertizează, dupa 15 ani de cercetări, Academicianul Gheorghe Benga – medic, profesor universitar şi şef al Catedrei de Biologie Moleculară din Cluj, membru al Academiei Române.
Profesorul Benga susține că în gazele emanate de centralele termice individuale exista zeci de poluanți, inclusiv compuși de azot, de sulf, metale grele, radicali liberi, etc. Acești poluanți mutageni și genotoxici, precum și particulele ultrafine de funingine, sunt cancerigene. Mai mult, funinginea este pe primul loc în listele de agenți cancerigeni în toate țările.
O situație îngrijorătoare, pentru blocurile de locuințe care au montate centrale, se întâmplă în momentul deschiderii ferestrelor, atunci intră în casă tot aerul poluat prin gazele de ardere. Când se deschid ferestrele, concentrația poluanților în interiorul apartamentului devine egală cu cea din exterior. După ce se închid ferestrele, concentrația poluanților în interiorul apartamentului se menține crescută un timp indelungat.
Efectele deschiderii geamului
Pentru blocurile de locuințe care au montate centrale cu evacuare orizontală, și nu au evacuarea scoasă mai sus de înălțimea blocului, poluarea de lungă durată afectează:
- parametrii funcției pulmonare,
- scade capacitatea de muncă,
- scade capacitatea de efort a organismului,
- scade rezistența organismului la îmbolnăviri acute.
Acest lucru se întâmplă în condițiile în care instuituțiile de resort spun că rețeua orășenească de termoficare este preferabilă centralelelor de apartament, dar primăriile, în marea lor majoritate, nu au bani să susțină funcționarea rețelelor de termoficare.
Ca atare, cetățenii sunt nevoiți să folosească centralele de apartament în lipsă de alternativă.
Nu demolaţi termocentralele!
Academicianul Gheorghe Benga – medic, profesor universitar şi şef al Catedrei de Biologie Moleculară din Cluj, a afirmat că, spre deosebire de sistemele centralizate de încălzire, centralele termice individuale la nivel de apartament sunt mult mai poluante, riscante şi costisitoare.
„Centralele de apartament sunt un cancer pe sistemele centralizate de termoficare şi vor duce la moartea acestora cu efecte asupra sănătăţii populaţiei„, a declarat profesorul Benga.
Academicianul a arătat că între anii 1989 – 2014 numărul localităţilor din ţară deservite de sisteme centrale de încălzire a scăzut de la 315 la 70. În acest interval s-au deconectat de la reţea 23,3% din apartamentele termoficate în vreme ce racordările la reţeaua centralizată au fost de doar 2.2%.
Profesorul Benga consideră fenomenul cu atât mai păgubos cu cât centralele de apartament prezintă un risc pentru sănătatea locuitorilor.
„Eu sufăr, în Cluj Napoca, din cauza vecinilor de jos care au centrală individuală. Nicio ţară din lume nu a acceptat această prostie ca gazele de ardere să se evacueze în aerul respirabil. Peste tot în lume coşul de fum este pus deasupra„, a spus profesorul.
Citându-l pe profesorul american Douglas Fowler, academicianul a afirmat că:
„evacuarea gazelor arse de la microcentralele termice prin pereţii exteriori ai blocului este egal cu a pune oamenii să respire zi şi noapte la ţevile de eşapament ale maşinilor„.
Dacă ai termoficare centralizată, păstrează-o.
Edilii orașelor, care beneficiază încă de o rețea de termoficare, ar trebui să se gândească la sănătatea cetățenilor și să demareze programe de modernizare a sistemului de termoficare astfel încât termoficarea orașului să readucă abonații debranșați.
Deva are o treime din numărul de apartamente branșate la rețeaua de termoficare, pe lângă acestea, se mai adaugă instituțiile publice și alte entități juridice.
Termoficarea este asigurată de către termocentrala Mintia. Această termocentrală asigură de 35 de ani apă caldă și căldură pentru deveni, iar timp de 50 de ani a asigurat peste 10% din necesarul de energie electrică al României.
Este momentul să ne gândim și la cetățenii Devei. Este nevoie de investiții / modernizare/ retehnologizare, și nu de lichidarea termocentralei Mintia.
Pentru cei sceptici, există modelul edililor din Iasi, Oradea, etc., care nu au renunțat la acest bun, termoficarea, accesând programe prin care au modernizat sistemul de termoficare. Dar asta într-un alt articol.
SOS Salvați Termocentrala MINTIA!
HUNEDOARA suntem NOI a demarat Campania SOS Salvați Termocentrala MINTIA!
Vino alături de noi, tu cetățeanule, tu deveanule, tu hunedoreanule, împreună vom salva un bun al nostru. Te așteptăm pe data de 24 iunie, de la ora 19:00 la Casa de cultură din Deva.
Rupe-ți din timpul tău o jumătate de oră, vom arăta că ne pasă.
Hai la CAL!