Comunicat- Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania

53

CFSMR, Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, federatie sindicala a salariatilor cu studii superioare din sistemul sanitar, afiliata la CNS ”Cartel Alfa”, isi exprima ingrijorarea si dezacordul in privinta urmatoarelor probleme.

1. Salariatii din sistemul sanitar, afiliati la CFSMR, ne-au semnalat o situatie tensionata, generata de actele normative care reglementeaza acordarea stimulentului de 500 de euro angajatilor din linia intai.

Avand in vedere ca acesti bani se acorda angajatilor care sunt supusi unui risc de contaminare cu ”covid-19”, consideram ca situatia creata de aceste acte normative creeaza o discriminare si genereaza situatii de conflict.

Prevederea conform careia …”stimulentul va fi acordat cu conditia ca pacientii examinati de respectivii salariati sa fi fost confirmati ulterior drept contaminati cu noul coronavirus”…, a produs o serie de actiuni de ”selectie” in interiorul sectiilor UPU a unor spitale, precum si in randul medicilor de familie (introdusi si ei ulterior in aceste acte normative drept beneficiari ai stimulentului).

Avand in vedere, ca inca din primele zile ale pandemiei recomandarea autoritatilor si a decidentilor, a fost ca …”orice pacient care se adreseaza unei sectii de primire a urgentelor (ori vine la cabinetul unui medic de familie) trebuie tratat ca si unul potential contaminat”…., prevederea care a aparut acum, conform careia stimulentul financiar va fi acordat doar celor care au consultat pacienti ”confirmati ulterior cu covid-19”, o consideram nedreapta si generatoare de discriminare.

Orice salariat din linia intai (sectiile de boli infectioase, sectiile de pneumoftiziologie, sectiile din spitalele suport covid, UPU, ATI precum si cabinetele medicilor de familie), care si-au desfasutrat activitatea pe perioada pandemiei, si-au asumat riscuri egale, acordand asistenta de specialitate tuturor pacientilor, fara a sti daca ulterior acestia vor fi sau nu confirmati drept infectati cu noul coronavirus.

Din pacate, colegii ne anunta ca in conformitate cu aceste prevederi din ordonanta de urgenta, sefii de sectii si managerii au inceput o analiza si o selectie a celor care au avut pacienti confirmati ulterior drept infectati, pentru a intocmi listele de beneficiari ai stimulentului financiar.

Nu consideram ca e corect si echitabil ca doar unii salariati ai unei sectii (de exemplu UPU sau a unui cabinet de MF) sa primeasca stimulentul, iar altii nu, doar pentru ca pacientii din tura lor, ori de la cabinetul lor, au fost confirmati ulterior drepti contaminati , iar ai celorlalti nu.

Riscurile asumate de salariati au fost (si inca mai sunt) aceleasi, in concluzie, noi consideram ca si recompensa ar trebui sa fie aceeasi.

2. A doua problema stringenta este legata de faptul ca noi, salariatii din sistemul sanitar suntem zilnic ”asaltati” de solicitarile pacientilor care nu pot ajunge la specialistul de care are nevoie pentru consultatie si tratament.

Asiguratii ne semnaleaza ca sunt refuzati zilnic de mai multe spitale, neavand nici o posibilitate de a fi internati, investigati si de a primi tratamentul de specialitate.

Din pacate suntem nevoiti sa recunoastem ca nu avem o solutie pentru zecile si sutele de pacienti care ne solicita ajutorul.

Consideram ca deja e momentul sa fie stabilite clar institutiile care pot si vor primi pacienti cu patologii infecto-contagioase, sa fie puse la punct circuitele respective, sa fie utilizate la capacitate maxima spitalele modulare pregatite ulterior, iar toate celelalte institutii sanitare sa isi reinceapa activitatea normala, acordand asistenta sanitara tuturor pacientilor cronici si acuti.

Presedinte CFSMR
Dr. Victor Esanu

Publică GRATIS știrea ta!