Ministerul Energiei a fost la un pas de a lăsa România în beznă în această iarnă, importul de energie electrică de peste 2000 MW pe anumite intervale orare fiind singura soluție de avarie care a asigurat funcționarea Sistemului Energetic Național.
Cu o putere instalată de peste 22000 MW, România nu ar fi trebuit să aibă probleme în producerea de energie electrică, din păcate doar 8000 MW au putut fi asigurați în această iarnă de producătorii de energie electrică din țară, diferența fiind achiziționată din țările vecine.
Dezvoltarea economică a României bazată pe dezvoltarea industrie devine astfel o utopie, știut fiind faptul că prăbușirea industriei românești a fost dictată din afara țării.
Ministerul Energiei are responsabilitatea securității energetice a României, fiind obligat să construiască sau să modernizeze capacități de producere a energiei electrice, având la îndemână o serie de mecanisme europene care pot asigura perioada de tranziție de la retragerea unor capacități existente până la punerea altora noi în funcțiune, astfel încât Sistemul Energetic Național să nu fie afectat, iar consumatorul final să nu plătească o factură mai mare la energie.
Pentru a duce România într-o zonă a dependenței la energia electrică, deci a controlului din afara țării a modului și ritmului în care economia națională se dezvoltă, Ministerul Energiei refuză orice program de modernizare a S.E.N., militând pentru demolarea mai multor capacități de producere, în special cele strategice pe bază de cărbune.
Dacă vorbim de energetica hunedoreană vedem tot mai limpede că politica ministerului, susținută de cei de la ALDE, duce la demolarea termocentralei Mintia, la închiderea mineritului din Valea Jiului și a termocentralei Paroșeni.
Astăzi, marți 19 martie 2019, la ora prânzului, atât termocentrala Mintia cât și cea de la Paroșeni aveau stocul de cărbune egal cu ZERO.
Prin urmare, este foarte probabil ca în cursul acestei seri, cetățenii europeni din Deva și Petroșani să rămână fără căldură și apă caldă.
Ce face ministrul energiei, ce fac politicienii care le-au dat mandat să gestioneze bunul public, ce fac cei de la ALDE Hunedoara, care arătau opiniei publice în urmă cu puțin timp ce performanți sunt directorii numiți tocmai de ei, sunt câteva întrebări la care hunedorenii au dreptul la răspuns.
”Este o altă pagină neagră a României moderne și a județului Hunedoara, este dovada că cei de la ALDE, care spuneau că Termocentrala Mintia nu va fi închisă, au mințit. Stocurile de cărbune au fost epuizate, funcționăm cu adaos de gaz metan pentru a evita oprirea termocentralei, dar în orice moment instalația se poate oprii, în special dacă vom avea defecțiuni la instalațiile de măcinare unde mai avem ceva cărbuni în buncăre.
Îl întreb public pe liderul ALDE Hunedoara – domnul Mircea Moloț, dacă la acest parcurs al energeticii hunedorene făcea referire în conferința de presă în care răspundea apelului făcut de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, prin care îi ceream sprijin pentru oprirea demolării termocentralei?
Am văzut în acea conferință, un LAUDATIO adus directorilor ALDE care încă încasează bani mulți pentru un faliment răsunător al Complexului Energetic Hunedoara, faliment pentru care alături de cei din ministerul energiei, condus tot de ALDE, au militat în tot acest timp. La ora actuală Ministerul Energiei amână promovarea unui proiect de act normativ care ar permite valorificarea activelor viabile din CEH, deci și a termocentralei Mintia, lucru ce ar permite continuarea activității energetice în Hunedoara. De ce împiedică cei de la ALDE acest act normativ și în folosul cui, ne poate răspunde doar guvernul și cei din PSD care au ales să guverneze alături de ALDE. Noi ca simpli cetățeni putem sancționa aceste politici antinaționale doar la vot… și o vom face.” a declarat Cristian Iștoc – președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.