CAS și CASS sunt cele mai cunoscute contribuții, dar nu singurele contribuții sociale obligatoriu de plătit la stat.

CAM (contribuția asiguratorie de muncă), în valoare de 2,25%, pe care o datorează angajatorul. CAM înglobează ceea ce se plătește la șomaj, pentru concedii medicale, creanțe salariale și riscuri profesionale.

Ce datorează salariatul ?

Salariatul e cel care datorează, din salariul brut stabilit în contractul de muncă, contribuțiile la pensii și sănătate în procent de 25% (CAS în condiții normale de muncă) și 10% (CASS).

Ce datorează angajatorul ?

Angajatorul datorează la CAS  un procent de 4%, dacă e vorba de condiții deosebite de muncă, ori cu 8%, dacă e vorba de condiții speciale și alte condiții de muncă.

Angajatorul e singurul care dă explicații pentru neplată și plătește amenzi

Contribuțiile sunt obligatorii,  există în lege și sancțiuni pentru neplată (situația în care nu se plătesc deloc, precum și cele în care se plătesc târziu ori incomplet).

Consecințele situațiilor de neplată cad în totalitate în spinarea angajatorului. Transferul obligației de plată în totalitate la angajat nu  presupune  schimbarea legislației în cazul obligației de a declara și vira aceste contribuții. Declararea și virarea lor se face tot de către angajator. Amenzile le primește tot el, dacă nu banii nu ajung la Fisc.

Codul de procedură fiscală plasează neplata în rândul contravențiilor sancționate prin amenzi:

„nereținerea, potrivit legii, de către plătitorii obligațiilor fiscale, a sumelor reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă”, „reținerea și nevărsarea în totalitate, de către plătitorii obligațiilor fiscale, a sumelor reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă” și „neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume”.

Amenzile pentru angajatorii care nu rețin și/sau nu virează (la termen sau complet) CAS, CASS și CAM pot fi între 4.000 și 6.000 lei, dacă se încadrează în categoria contribuabililor mijlocii și mari, sau de la 1.000 la 1.500 de lei, în cazul celorlalți angajatori, în contextul în care obligațiile nedeclarate sunt de maximum 50.000 de lei. Dacă însă obligațiile sustrase de la plată sunt cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei inclusiv, amenzile sunt cuprinse între 12.000 și 14.000 lei, respectiv între 4.000  și 6.000 lei, pentru micii angajatori. Amenzile sunt și mai mari dacă obligațiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 lei: amenzi între 25.000 și 27.000 lei pentru angajatorii mari și mijlocii, iar pentru ceilalți amenzile sunt situate între 6.000 și 8.000 lei.

Consecințele neplății contribuțiilor, din perspectiva salariatului păgubit

Salariatul e păgubit dacă angajatorul nu a virat contribuțiile pentru el, deși a fost mereu obligat să o facă.

Salariatul nu mai este  asigurat în sistemul public de sănătate, atunci când are nevoie, dar, mai rău, se trezește că nu se adună nimic în cotizația sa la pensie.

Dacă angajatorul nu plătește contribuția la sănătate, salariatul trebuie să plătească din buzunar serviciile medicale la stat, atunci când are nevoie de ele.

Pauzele în cotizarea contribuției la pensii nu pot fi acoperite nicicum. Mecanismul acela al plății retroactive la pensie, valabil până la finalul acestui an, nu poate fi folosit de către cei care vor să-și peticească perioadele în care angajatorii nu au cotizat pentru ei la pensie. Plata retroactivă poate fi folosită de către cei care au perioade neasigurate și pentru care nu exista obligația asigurării și a plății CAS (or, în cazul salariatului există obligația de plată a CAS).

OUG nr. 158/2005 nu permite, atât timp cât ești salariat șă-ți faci singur contract de asigurare și să-ți plătești singur contribuțiile aferente.

Legea nr. 76/2002 nu permite, atât timp cât ești salariat (deci automat asigurat în sistem), șă te asiguri facultativ în sistemul de șomaj.

Cu alte cuvinte, dacă angajatorul nu plătește nici CAM, aceea care înglobează tot ceea ce merge pentru fondul de concedii medicale și șomaj și care stă în obligația lui de plată, salariatul nu poate beneficia de aceste lucruri, la nevoie.

Ce e de făcut în astfel de cazuri?

Orice salariat poate să vadă dacă angajatorul i-a declarat contribuțiile sociale. Pentru a afla dacă s-au făcut și plățile, trebuie să se interesze direct la casele de pensii și de sănătate. Mulți dintre salariați află faptul că angajatorul nu le-a plătit contribuțiile, abia când au nevoie de lucruri concrete: servicii medicale sau pensionare.

Angajatorul trebuie tras la răspundere. Salariații trebuie să se adreseze ITM-ului cu sesizări și să facă o sesizareb și la  Fisc, asta în situația în care nu pot ajunge la o înțelegere cu angajatorii lor.

Ministrul finanțelor, anul trecut a pus în discuție din nou ideea pedepsei cu închisoarea pentru stopajul la sursă.

Publică GRATIS știrea ta!