PRINCIPIILE LUPTĂTORULUI DE JUDO

Voi lupta cinstit ai corect, nu ma voi lauda si nu voi cauta sa ies in evidenta

343

JIGORO KANO

1860-1938   Fondatorul judo-ului


Voi fi mereu stapanul gandurilor mele si voi cultiva numai ganduri bune. In sala de judo imi voi stapani starile sufletesti pentru a nu ingreuna munca colegilor mei si a mea.

Intotdeauna imi voi pazi limba pentru a nu rosti cuvinte dispretuitoare sau suparatoare. Intotdeauna voi spune numai adevarul. Vreau s-ascult de douã ori, sã judec si apoi sa vorbesc. Pentru aceasta am doua urechi si o singura gura.

Vreau sa-mi supraveghez faptele. Voi lupta numai pentru adevar, frumos si pentru bine. Niciodata n-am sa pagubesc pe cineva prin faptele mele.   Voi glumi si voi rade cu colegii mei, dar niciodatã n-am sa iau ceva in deradere, n-am sa stric momente solemne. Vreau sa ma bucur de tot ceea ce este frumos.

Voi asculta sfaturile antrenorilor si ale judoka mai bine pregatiti si voi incerca sa le aplic. In situatii serioase voi ramane serios. Daca am alte pareri personale, le voi arata pe fata.

La orele de antrenament nu voi practica altceva decat sportul nostru: JUDO. Vreau sã-mi concord toate gandurile numai asupra judo-ului. Voi progresa numai straduindu-ma neincetat sa dau maximum de randament. Vreau sã ajut si pe altii sã cunoasca judo-ul în splendida sa frumusete.

In timpul concursurilor voi lupta curajos si cinstit. Imi voi stima adversarul si ma voi stradui mereu sa obtin victorii pentru echipa si tara mea. Ca invingator nu ma voi infumura, iar ca invins voi munci inzecit pentru a ma pregãti.

La durere nu ma voi tangui, demonstrand stapanire de sine. Nu-mi voi indispune colegii prin urlete si jeluiri. Voi ierta pe cei ce, cu sau fara voia lor, mi-au pricinuit aceste dureri.

Voi lupta cinstit ai corect, nu ma voi lauda si nu voi cauta sa ies in evidenta. Daca voi fi silit sa ma apar, sau sa apar pe altii în cazul unui pericol, nu voi porni ca un salbatec, ci voi folosi forta si cunostintele mele numai pentru a infaptui binele si a apara devarul.

Inteleptul cedeaza, spune un vechi proverb. Vreau ca atat in viata de zi cu zi, cat si la antrenamente, sa cedez pentru a invinge. Niciodata n-am sã fug din lasitate si nu voi ocoli primejdia aratandu-i spatele.

 

DA, VREAU ACEASTA!

  JIGORO KANO

 

 

Publică GRATIS știrea ta!