Așa cum v-am obișnuit, cei care vor să-și publice impresiile, ideile, gândurile, sugestiile, etc., în mod gratuit, pot face acest lucru prin intermediul paginii scrisori de la cititori.
Sclavi pe plantație la termocentrala Mintia
Abuzurile, munca forțată, bătaia de joc, sunt politici manageriale ale noului director al Termocentralei Mintia, numit în funcție la propunerea organizației PNL-Deva.
Mircea Cătălin Birău este actualul director al Termocentralei Mintia
Acesta a fost adus în primăvară din primăria Deva, fără nici o recomandare profesională pentru o astfel de funcție, ocupând la început funcția de inginer șef producție, după o lună funcția de director energie, iar din octombrie cea de director a sucursalei, fiind de astfel singurul șef din istoria termocentralei care a schimbat aceste funcții ca pe ciorapi.
Rezultatele nu au întârziat să apară, termocentrala fiind oprită la zero de mai mult de zece ori pe mandatele acestuia.
Susținut de sindicatul de casă al administrației de la Mintia, Mircea Birău a reușit să învețe repede cum trebuie aduși la tăcere salariații care își cer drepturile salariale sau care fac parte din Sindicatul Solidaritatea HD, singurul sindicat care a fost alături de salariații termocentralei la protestele din 18 august și din luna septembrie.
Mai exact, Mircea Birău a refuzat încă de la numirea în funcție să modifice CIM-urile a patru salariați promovați pe alte posturi, doar pentru că aceștia nu sunt afiliați la sindicatul care „trebuie” .
Dar mai grav este faptul că salariații respectivi sunt obligați prin graficul de tură să lucreze pe noile posturi, cu responsabilități suplimentare.
„Nu am dat crezare la început celor care mi-au spus că directorul refuză întocmirea Actelor adiționale la CIM pentru cei patru colegi. Am aflat de la colegi că au primit sfaturi din afara centralei să treacă la celălalt sindicat dacă vor modificarea CIM. Astăzi l-am întrebat personal pe domnul director dacă apartenenta sindicală îl împiedică să respecte legea, dar a negat. Am analizat însă prejudiciul adus salariaților, o parte fiind grevați de dreptul la grupa de muncă și ceilalți de bani în plus la salarii. Graficul de tură este semnat de director, se poate dovedi ușor acest abuz, ce este trist e faptul că și cei de la Resurse Umane girează astfel de practici acceptând pontaje care nu reflectă graficul de tură. Mai mult, domnul director a furat, repet, a furat CIM-urile altor patru salariați imediat după semnare, invocând în mod fals că mai trebuie aprobate și de conducerea din Vale. Să refuzi să îi dai un exemplar al CIM angajatului în momentul semnării de către acesta a actului respectiv, e ceva nemaiîntâlnit. De cercetările disciplinare pentru modul cum își desfășoară salariații timpul liber nici nu mai vorbesc. Gurile rele vorbesc despre o execuție comandată de anumiți liberali, motiv pentru care fac un apel public către președintele PNL-HD, doamna Vetuța Stănescu cu solicitarea fermă de ai retrage sprijinul politic acestui director care nu are nimic în comun cu producerea de energie electrică, și punerea în legalitate a salariaților în cauză. Ca președinte de sindicat am toleranță zero la astfel de glume politice, pe care PNL le-a mai pus în operă când director la termocentrală era Șandru Florian, prim vicepreședinte PNL-Deva care refuza să ne pună la dispoziție un spațiu pentru sindicat. Era în 2016, tot în campanie electorală, și și-a revenit după ce a trecut pe la Parchet. Deci, aviz amatorilor.
Aștept un răspuns public de la doamna președinte Stănescu, nu pentru mine ci, pentru membri Sindicatului, să știm dacă cerem azil civic sau nu „. a declarat Cristian Iștoc – președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.
Precizări legale
Încheierea unui act adițional la contract se realizează obligatoriu anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Facem precizarea că la modificarea contractului individual de muncă, prin act adițional, angajatorul este obligat să-i pună la dispoziție, angajatului, un exemplar.
Potrivit art. 17 din Codul muncii , actul adiţional la contractul de muncă reprezintă un document care se încheie în momentul apariţiei unei modificări la unul dintre elementele obligatorii din CIM, în timpul executării acestuia.
Până la urmă, este vorba despre formalitatea multiplului exemplar. Formalitatea multiplului exemplar presupune ca înscrisul să fie redactat în atâtea exemplare originale câte părți cu interese contrare sunt, iar pe fiecare exemplar să se facă mențiune de numărul originalelor întocmite .