11 Noiembrie – Ziua Armistițiului și a Veteranilor de război

Acordul a fost semnat într-un vagon de tren și intrat în vigoare în aceeași zi, la ora 11.00.

124

11 noiembrie este ziua în care se comemorează sfârșitul Primului Război Mondial și cinstește memoria veteranilor de război, din toate conflictele ce s-au succedat de atunci, sângele vărsat fiind simbolizat de florile de maci sau de bujori roșii.

Armistițiul de la Compiègne

Armistițiul de la Compiègne, din data de 11 noiembrie 1918, a pus capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest, fiind semnat între Imperiul German și puterile Antantei.

Acordul a fost semnat într-un vagon de tren și intrat în vigoare în aceeași zi, la ora 11.00.

Principalii semnatari au fost mareșalul francez Ferdinand Foch, comandantul forțelor Antantei, și Matthias Erzberger, reprezentantul Germaniei.

Acest act marca sfârșitul Primului Război Mondial, după 53 de luni de lupte tragice soldate cu peste 20 de milioane de morți (atât civili, cât și militari), 20 de milioane de răniți și peste 10 milioane de persoane dispărute.

Formal, acest armistiţiu urma să înceteze după o perioadă de 36 de zile, dar tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat mai târziu, la Versailles, în vara anului 1919.

Din punct de vedere strategic, el a consemnat sfârșitul dominației geopolitice europene și căderea celor patru mari imperii: German, Austro-Ungar, Otoman și Rus.

Ziua Armistițiului a fost declarată sărbătoare națională în multe state participante la prima conflagrație mondială, printre care Australia, Belgia, Canada, Franța, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Statele Unite.

Prima sărbătorire oficială a Zilei Armistițiului a avut loc la 11 noiembrie 1919 în Anglia, când manifestările oficiale au început cu două minute de tăcere, pentru a comemora pe cei căzuți în luptă, acest mod de desfășurare fiind preluat ulterior în toate țările.

În SUA, numele manifestării a fost schimbat în Ziua Veteranilor din 1954, pentru a cinsti memoria tuturor veteranilor de război.

În România, Ziua Armistițiului a fost sărbătorită încă din perioada interbelică, când era celebrată prin manifestări publice de cinstire a eroilor și victimelor Primului Război Mondial.

Din anul 2014, prin adoptarea Legii 150, România recunoaşte meritele personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordă drepturi acestora şi urmaşilor celor decedați.

Astfel, ”în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.

În ţara noastră, se mai sărbătoreşte şi Ziua veteranilor de război, la 29 aprilie, instituită prin HG nr. 1222/ 2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Ministerul Apărării Naționale cinstește memoria tuturor eroilor căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din zonele de conflict, păstrând vie amintirea acestora, mai ales a celor dispăruți dintre noi în ultimii ani https://www.mapn.ro/eroi/

Sursa Ministerul Apărării Naționale

Publică GRATIS știrea ta!