Soarta CEH în mâna parlamentarilor hunedoreni

Complexul Energetic Hunedoara între lichidare şi reorganizare

970
O nouă premieră este în plină desfăşurare, energeticieni de frunte din cadrul Complexului Energetic Hunedoara împreună cu cei promovaţi în minister, se opun prin orice mijloace unui proiect de salvare a termocentralei de pe Mureş

Vineri, 14 decembrie 2018, la sediul Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, la invitaţia Sindicatului Muntele a avut loc o întâlnire între sindicalişti, administraţia CEH şi parlamentarii hunedoreni.

Au fost invitate toate sindicatele din cadrul CEH şi toţi parlamentarii judeţului Hunedoara.

Atât PSD cât şi PNL au înţeles că situaţia extrem de gravă a complexului obligă prezenţa parlamentarilor la această întâlnire, aceste partide fiind reprezentate de doamna Senator Carmen Hărău şi domnul Senator Cristian Răzmeriţă.

Marele absent de la această întâlnire a fost deputatul ALDE, Marius Surgent, ştiut fiind faptul că Ministerul Energiei aparţine acestui partid. 

Din rândul sindicatelor au refuzat participarea sindicaliştii de la Mintia, cei care reprezintă Sindicatul Liber Electrocentrale Deva-Mintia, cu toate că situaţia cea mai gravă este cea de la Mintia, unde pe lângă lipsa protecţiei sociale în caz de disponibilizare, termocentrala se loveşte şi de lipsa investiţiilor de mediu, iar conducerea sucursalei a promovat în anul 2016 lichidarea a cinci grupuri energetice, lucru confirmat de oficialii Ministerului Energiei în adresele transmise Senatului României şi Administraţiei Prezidenţiale, 

Sindicatul Muntele prin preşedintele Darius Câmpean, a solicitat sprijin pentru continuarea activităţii de producţie la exploatările miniere Lonea şi Lupeni şi după 1 ianuarie 2019, precum şi modificarea proiectului Strategiei Energetice Naţionale  2019-20130 care va intra în parlament pentru promovare şi care la ora actuală arată clar intenţia Ministerului Energiei de a păstra doar activitatea minieră de la Vulcan şi Livezeni dar fără investiţii, iar la Termocentrala Mintia păstrarea unui singur grup energetic.

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a tras încă un semnal de alarmă asupra pericolului de vulnerabilizare a sistemului energetic şi asupra faptului că România a ajuns la importuri semnificative în ultimele două luni, de peste 1500 MW, iar dacă temperaturile scad foarte mult, prin lipsa presiunii de gaz, vor fi oprite alte capacităţi de producere, iar România riscă o pană generală de curent.

„Am participat alături de colegii de la Paroşeni şi cei de la Muntele la o întâlnire cu parlamentarii din Hunedoara, unde am avut o discuţie foarte constructivă, le-am prezentat variantele prin care noi credem că activitatea minieră şi cea energetică poate continua, şi am cerut sprijin politic pentru a depăşi obstacolele puse în calea salvării CEH, chiar de Ministerul Energiei şi de o parte a angajaţilor de la Mintia, aflaţi în diferite funcţii de conducere.                                                                                             

Au răspuns prezent doar cei de la PSD şi PNL, fapt ce arată că cei de la ALDE ( care au ministerul de resort ), rămân consecvenţi şi militează în continuare pentru falimentul societăţii. Sper ca această întâlnire să nu fie speculată politic, iar promisiunile parlamentarilor să se concretizeze printr-un efort comun care să repună Hunedoara pe harta energetică a României. Am prezentat mai multe soluţii şi aşteptăm să vedem ce se doreşte.

Vom continua să apelăm la parlamentari, iar alături de colegii de la celelalte sindicate participante, sunt sigur că vom putea să le reţinem atenţia asupra CEH până rezolvăm toate problemele. Am constatat cu regret că un sindicat, chiar colegii de la Mintia, nu au răspuns acestui apel, sper că nu la indicaţiile preţioase ale conducerii ALDE de la Mintia, dar sunt sigur că salariaţii se vor întreba, pe cine reprezintă aceşti lideri şi ce i-a ţinut astăzi departe de această întâlnire. ” a declarat Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.                                                                         

Publică GRATIS știrea ta!