Inițiativa cetățenească europeană este o modalitate unică și inovatoare prin care cetățenii pot modela Europa solicitându-i Comisiei Europene să formuleze o propunere legislativă. Odată ce o inițiativă a obținut 1 milion de semnături, Comisia decide ce măsuri trebuie luate.
Ce este o inițiativă cetățenească europeană?
Este un instrument al democrației participative care le permite cetățenilor să propună modificări legislative concrete în orice domeniu în care Comisia Europeană are competența de a propune legislație, cum ar fi mediul, agricultura, energia, transportul sau comerțul.
O inițiativă le permite cetățenilor din diferite state membre să se reunească în jurul unei probleme care îi interesează, în scopul de a influența procesul de elaborare a politicilor UE.
Pentru a lansa o inițiativă cetățenească, este nevoie de 7 cetățeni ai UE care trăiesc în cel puțin 7 state membre diferite și care au împlinit vârsta de vot. Odată ce o inițiativă a strâns 1 milion de semnături atingând pragurile minime în cel puțin 7 țări, Comisia Europeană trebuie să decidă dacă ia sau nu măsuri.
Normele și procedurile care reglementează inițiativa cetățenească sunt prevăzute într-un regulament al UE, adoptat de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în februarie 2011.
În ce poate consta o inițiativă cetățenească?
O inițiativă cetățenească este posibilă în orice domeniu în care Comisia are competența de a propune legislație, de exemplu mediu, agricultură, transport sau sănătate publică.
Cine poate organiza o inițiativă cetățenească și în ce mod?
Pentru a lansa o inițiativă cetățenească, cetățenii trebuie să formeze un „comitet al cetățenilor” compus din cel puțin 7 cetățeni ai UE cu reședința în cel puțin 7 state membre diferite.
Membrii comitetului cetățenilor trebuie să fie cetățeni ai UE a căror vârstă le permite să voteze la alegerile pentru Parlamentul European (care au împlinit 18 ani, cu excepția cetățenilor austrieci, care pot vota începând de la 16 ani).
Organizațiile nu se pot implica în organizarea inițiativelor cetățenești. Totuși, ele pot promova sau susține inițiative, cu condiția să o facă în condiții de transparență totală.
Comitetul cetățenilor trebuie să-și înregistreze inițiativa înainte de a începe să colecteze declarațiile de susținere de la cetățeni. După confirmarea înregistrării, organizatorii au la dispoziție un an pentru a colecta semnăturile. Cetățenii nu trebuie neapărat să fie înregistrați să voteze, ci să aibă vârsta care le conferă dreptul de vot.
Cine poate sprijini o inițiativă cetățenească și în ce mod?
Toți cetățenii UE (cetățeni ai unui stat membru) a căror vârstă le permite să votezela alegerile pentru Parlamentul European (18 ani, cu excepția Austriei și Maltei, unde vârsta de vot este de 16 ani, și a Greciei, unde vârsta de vot este de 17 ani) pot susține o inițiativă cetățenească.
Pentru a-și manifesta susținerea față de o inițiativă, cetățenii trebuie să completeze un formular special de declarație de susținere furnizat de organizatori, pe hârtie sau online.
Ce se întâmplă dacă pentru o inițiativă cetățenească se strâng un milion de semnături?
Comisia va examina inițiativa cu atenție. În termen de 3 luni de la primirea inițiativei:
- reprezentanții Comisiei se vor întâlni cu organizatorii pentru a le permite să explice în detaliu chestiunile ridicate de inițiativa lor
- organizatorii vor avea posibilitatea de a-și prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice la Parlamentul European
- Comisia va adopta un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, ce acțiuni va propune ca răspuns la inițiativa cetățenească și motivele acțiunilor sale sau ale refuzului de a acționa.
Răspunsul, care va fi dat sub forma unei comunicări, va fi adoptat oficial de Colegiul comisarilor europeni și publicat în toate limbile oficiale ale UE.
Cu toate acestea, Comisia nu are obligația de a propune legislație pe baza unei inițiative. În cazul în care Comisia decide să prezinte o propunere legislativă, este demarată procedura legislativă obișnuită: propunerea Comisiei este prezentată organelor legislative. Dacă este adoptată, aceasta devine lege.