La muribundul CEH se „fură” bani de la morţi, pensionari şi disponibilizaţi

Direcţia Economică din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a prejudiciat sute de salariaţii în ultimele şase luni, cu sume cuprinse între 1000 şi 4000 lei.

1301
Liderii de la Sindicatul Muntele și Sindicatul Solidaritatea Hunedoara refuză să renunțe la lupta pentru salvarea celor patru exploatări miniere și a trei grupuri energetice pe cărbune.

Drepturi de natură salarială negociate în Contractul Colectiv de Muncă, acordate cu ocazia pensionării sau pentru evenimente nedorite cum ar fi ajutoarele de înmormântare sau plăţile compensatorii în caz de disponibilizare, sunt raportate la nivelul anului 2017, în mod fraudulos, chiar de directoarea economică a societăţii.

Începând cu 1 ianuarie 2018, odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, toate drepturile de natură salarială din CCM, raportate la salariul mediu brut lunar pe societate realizate la nivelul anului precedent, ar fi trebuit să crească cu cel puţin 20%. Astfel, toţi salariaţii Complexului Energetic Hunedoara care au ieşit la pensie în anul 2019, precum şi cei care au avut decese în familie, ar fi trebuit să primească sume de bani cu peste 1000 lei / fiecare salariu mediu brut lunar la care au avut dreptul.

De ce au fost păcăliţi aceşti salariaţi şi cine este responsabil pentru acest prejudiciu, este o întrebare la care trebuie să răspundă cei care conduc activitatea economică a acestei structuri.

„Am constatat că d-na Director Economic, Ioana Arvunescu, nu a dispus modificarea sumei la care se raportează salariul mediu brut lunar pe societate, la nivelul anului 2018 aşa cum cer prevederile Contractului Colectiv de Muncă. Am cerut direcţiei economice lămuriri pe acest subiect deoarece este scandalos să furi bani de la morţi. Să refuzi acordarea ajutoarelor de deces la nivelul prevăzut de CCM, aproximativ 4700 lei, faţă de 3500 lei cât se acordă în prezent raportat la 2017, este un furt şi în lipsa unui răspuns oficial ne vom adresa parchetului. Practic, toţi salariaţii care au avut evenimente nedorite în familie sau cei care au ieşit la pensie în acest an, au fost furaţi de cei de la Direcţia economică cu sume cuprinse între 1000 şi 4000 lei, fără să vorbim de salariaţii decedaţi în acest an, pentru care sumele acordate familiilor acestora au fost prejudiciate cu sume mult mai mari. Înţelegem că situaţia societăţii este una gravă dar nu putem să fim de acord ca economia să se facă de la sumele prevăzute pentru ajutoarele de deces de exemplu.

Guvernul României are pârghiile necesare pentru redresarea acestul producător de energie electrică, pe cale de consecinţă cei din conducerea CEH trebuie doar să ceară sprijinul guvernamental, iar salariaţilor trebuie să li se respecte drepturile negociate în CCM. Le transmit actualilor sau foştilor colegi care au fost prejudiciaţi de aceste drepturi să ceară în instanţă sau prin sindicate recuperarea diferenţelor de bani la care aveau dreptul, iar doamnei Director Economic îi cer public demisia, pentru un singur motiv nu că nu am avea destule şi anume pentru că a „furat de la morţi” sau din coliva acestora mai exact. Ruşine.” a declarat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara – Cristian Iştoc.

Publică GRATIS știrea ta!