Primul aparat de plasmafereză din județul Hunedoara, este funcțional

Plasma servește la tratarea bolilor fie ca atare, fie purificată, adică după ce a fost tratată pentru scoaterea din componența ei a albuminei sau a factorilor coagularii.

90

Primul aparat de plasmafereză din județ este funcțional, începând de astăzi, 21.05.2020, la Centrul de Transfuzie Județean Hunedoara.

Laboratorul, unde este instalat aparatul medical, se află la „Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu” – Hunedoara a cărui conducere a asigurat spațiul necesar și administrarea laboratorului.

Plasmafereza reprezintă o tehnică transfuzională care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge sau de la un bolnav.

La un donator de sânge , plasmafereza constă în prelevarea sângelui prin intermediul unui aparat care separă plasma, restul fiind reinjectat donatorului.

Plasma servește apoi la tratarea bolilor fie ca atare, fie purificată, adică după ce a fost tratată pentru scoaterea din componența ei a albuminei sau a factorilor coagularii.

La un bolnav, plasmafereza are drept scop un schimb plasmatic care permite reducerea concentrației în sânge a elementelor toxice.

Aceasta tehnică este utilizată în tratamentul unor boli neurologice, al cazurilor de hipervascozitatesangvină sau al bolilor autoimune, precum și în hipercolesterolemia familială .

Specialiștii Centrului de Transfuzie județean Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de „COVID – 19” care doresc să doneze sânge, urmând ca plasma rezultată să fie folosită în tratarea pacienților îmbolnăviți de noul coronavirus și aflați într-o stare avansată a bolii.

Aparatul medical a fost donat de compania „BESAMEX” care, în urma unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, donează astfel de aparate medicale și altor spitale din țară.

Sursa Prefectura Judeţului Hunedoara

Publică GRATIS știrea ta!