Potrivit unui comunicat al IGPR, în urma unei cereri de asistenţă judiciară internaţională transmisă de Secret Service (Statele Unite ale Americii), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea DIICOT, a derulat investigaţii privind un grup de români implicat în diferite forme de fraudă informatică şi spălarea banilor. Victimele erau cetăţeni americani, iar prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 34.000.000 de dolari.
Aproape 100 de poliţişti din structurile de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Craiova, Cluj, Ploieşti, Piteşti, Olt, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman şi Vâlcea, sub coordonarea DIICOT, împreună cu agenți ai secret Service, au efectuat 27 de percheziţii la domiciliile şi reşedinţele persoanelor vizate.
Cercetările efectuate au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română
Rezultatul acțiunii împotriva fraudei online
- 18 persoane au fost identificate și conduse la sediul DIICOT, precum şi la brigăzile de combatere a criminalităţii organizate din Cluj şi Craiova;
- 14 persoane implicate au fost preluate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaţionale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii;
- Au fost puse în aplicare ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă şi 2 apartamente), cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro;
- Au fost indisponibilizate criptomonede Ripple şi Bitcoin, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari;
- Au fost ridicate sau indisponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD-uri, 40 de memory stickuri, 32 de laptopuri, 12 tablete, 5 de unităţi centrale PC, 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie şi 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari şi 5.500 de franci elveţieni.
Activitatea infracţională a persoanelor, implicate în frauda online, ar fi început în anul 2016.
Frauda online se realiza prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic. Membrii grupului ar fi postat anunţuri cu marfă care în realitate nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate (inexistente).
Pretindeau că vând bunuri cu valoare mare, precum mașini. Prezentau documente contrafăcute și se ascundeau sub identități false. Unul dintre români a pretins chiar că este militar american și că pleacă în misiune, de aceea trebuie să își vândă foarte rapid mașina. Cei păcăliți erau cetățeni americani.
În doi ani, rețeaua a reușit să strângă, prin fraudă online, 34 de milioane de dolari.
Banii erau spălați prin intermediul unei firme din Cluj-Napoca, care făcea tranzacții cu criptomonede. Compania se numește Coinflux și făcea tranzacții cu criptomonede. Directorul, Vlad Nistor, ca, de altfel, și toți ceilalți români implicați în rețea, au fost arestați și extrădați în Statele Unite, informează tvr.
Astfel de fraude cu anunțuri false sunt posibile chiar și pe marile platforme online sau pe rețelele de socializare pe care le accesăm zilnic.