Scrisoare deschisă către deputat, senator și primar PNL

Știe onorabilul domn, simpatizant PNL, că foarte mulți angajați suferă de boli pulmonare datorită prafului foarte fin de cărbune rezultat din măcinare sau din cauza vatei sticloase utilizate în trecut și care încă mai există pe conductele mai vechi ?

305

Așa cum v-am obișnuit, cei care vor să-și publice impresiile, ideile, gândurile, sugestiile, etc., în mod gratuit, pot face acest lucru prin intermediul paginii scrisori de la cititori. Am primit prin intermediul paginii de contact, următoarea scrisoare:

Deva, 30 iulie 2020

Stimate dle deputat Lucian Heiuș, stimată dnă senator Carmen Hărău, dle primar al municipiului Deva, Nicolae Oancea, dle Administrator Public al municipiului Deva, Adrian David,

Numele meu este Marcel Banu, angajat al Complexului Energetic Hunedoara, termocentrala Mintia.

În urma protestului spontan al energeticienilor din cadrul termocentralei Mintia din ziua de 29 iulie 2020, a avut loc o întîlnire între dvs și reprezentanții sindicatelor din termocentrală, întîlnire în cadrul cărei v-ați declarat sprijinul continuării activității termocentralei, lucru lăudabil din partea dvs, dar…

În urma acestui protest spontan a apărut în Ziar de Hunedoara un articol sub semnătura Liviei Botici cu titlul: „Ultimă oră. Ultimatum dat de angajații termocentralei de la Mintia: fie primesc drepturile restante pînă în data de 18 august, fie sistează activitatea termocentralei„, articol ce a apărut și pe o rețea de socializare, nimic deosebit pînă aici doar că, la acea postare, un anumit domn, a făcut declarații jignitoare la adresa angajaților termocentralei și, căutînd după numele dînsului am dat peste profilul domnului în care apare într-o fotografie alături de dl premier Ludovic Orban și de dl primar Nicolae Oancea și din care deduc că ori este membru PNL ori doar un simplu simpatizant.

Profund contrariat nu știu ce să mai cred, care este gîndirea PNL, ceea ce se spune oficial sau ceea ce se vorbește în realitate, în afara camerelor de luat vederi de către simpatizanți sau chiar membrii ai partidului !?

Ce să mai cred, pe cine să mai cred ?

Doresc să vă întreb, întîlnirea cu reprezentanții termocentralei Mintia a fost doar de fațadă, doar că se apropie alegerile locale și doriți capital electoral iar părerea acelui om este părerea adevărată a PNL față de termocentrală și viitorul ei ? Pentru că afirmațiile domnului aduc a învechitului slogan: „să moară și capra ta”.

Pentru exemplificare, îmi permit să copiez mesajul domnului, pentru confirmare:

„Sa nu va fie cu suparare domnilor dar nu vreti cumva si o prima de vacanta ? V-ati obisnuit cu tot felul de prime si bonusuri , nemeritate dealtfel si acum cand chiar nu se mai poate va sare mustarul ? O sa se inchida termocentrala dar unde veti merge domnilor ? In privat nu cred ca va va conveni pentru ca acolo muncesti pentru bani . Eu cunosc foarte bine ce se intampla la Mintia si credeti-ma , va meritati soarta !!! Si inca ceva tovarasi , lasati-o moale cu protestele ca veti ajunge sa va cautati de lucru pe la patroni si va va fii destul de neplacut sa incepeti acum dupa ani de fusereala sa munciti cu adevarat !!!”Iar mai jos… „Am fost in termocentrala Mintia de mai multe ori , am urcat pana la cota 39 , am fost la mori , peste tot stiu conditiile de-acolo insa nu toti lucrati in aceleasi conditii in care probabil lucrati dvs . Am vazut si stiu si lucruri negative care intampla in termocentrala Mintia . Daca toate lucrurile ar fii pozitive acolo nu s-ar fii ajuns in situatia in care sa ajuns .Trebuie ca dvs si colegii dvs sa acceptati aceste lucruri si chiar si criticile pe care unii ca mine de exemplu vi le aduc , ar putea sa va ajute sa vedeti lucrurile exact asa cum sunt . Dvs sunteti din interior si pote sunteti putin subiectiv , lucru care mi se pare absolut uman insa tineti cont si de parerea altora !!! O zi faina !!!”

ULTIMĂ ORĂ. Ultimatum dat de angajații de la Mintia: fie primesc drepturile restante până în data de 18 august, fie sistează activitatea termocentralei

Publicată de Livia Botici pe Marţi, 28 iulie 2020

Acestea sînt părerile ce reprezintă PNL ?
Asemenea oameni există în PNL ?

Oare drepturile salariale specificate în CCM și în CIM sînt un lux ? Oare drepturile bănești restante sînt un lux ? Sînt drepturi negociate și asumate prin semnături între administrație și sindicate. Știe respectivul domn în ce condiții lucrează angajații termocentralei de la reparații mori, armături, reparații cazane, reparații turbine, reparații electrice, angajații secției combustibil, PRAM-AMC?

Știe onorabilul domn, simpatizant PNL, că foarte mulți angajați suferă de boli pulmonare datorită prafului foarte fin de cărbune rezultat din măcinare sau din cauza vatei sticloase utilizate în trecut și care încă mai există pe conductele mai vechi ? Știe onorabilul domn, simpatizant PNL, de bolile incurabile provocate de azbest, multe terminate prin decese premature ? Știe onorabilul domn că o foarte mare parte dintre energeticieni nu mai beneficiază de grupa a II-a de muncă fiind încadrați în aceiași grupă de muncă cu frizerii?

Îl invit pe domnul respectiv la o mică plimbare pe un cazan în funcție, pe lîngă conductele prin care circulă abur viu la temperatura de 550 grade Celsius și o presiune de 140 bari în condiții de praf în suspensie și iluminat inexistent sau foarte slab… Condiții mai grele ca într-o mină de cărbuni… Și abia după asta îi accept declarațiile cu privire la prime și bonusuri, care, fie vorba între noi, prime sau bonusuri sînt unul și același lucru, dar domnul nu știe…

Să mai știe respectivul domn că foarte mulți privați plătesc munca grea cu minimum pe economie refuzînd respectarea Codului muncii cu privire la plata orelor lucrate în zilele de repaus săptămînal, orele lucrate pe timp de noapte sau sărbători legale ca să nu mai pomenim de sporurile de periculozitate așa cum ar trebui plătite și la Sarmismob Deva… Deci, angajații termocentralei nu că nu ar face față muncii la privat, dar nu se poate muncă neplătită la adevărata valoare.

Primele respective au venit ca o completare la salariile destul de reduse, foarte multe la nivel de minim pe economie sau cu puțin peste… Iar acele prime, în acest moment ori nu mai există ori nu se mai plătesc… A, dacă vorbim la nivel de șefi de secție și mai sus, atunci da, acolo sînt salarii de lux și domnul ne confundă !

Persoana în cauză, dacă a lucrat doi ani la termocentrala Mintia, așa cum declară, de ce a plecat ? Cu diplomă în litere înseamnă că a fost angajat pe pile într-un post călduț iarna, undeva pe la birouri și mai scrie că a fost la cota 39 metri dar eu cred că doar în vise sau fotografii… A, cota 39 metri, este cota unde sînt benzile transportoare iar cota zero este cota unde sînt morile de cărbune… Dar pe cazan în funcție nu a fost… Deci, de ce a plecat, din incompetență sau a avut un salariu prea mic ? Dacă a avut salariul prea mic, de ce bagă bățul prin gard cu afirmații de genul „…nu vreți cumva și o primă de vacanță ?”, cu siguranță aceiași primă de care a beneficiat și dînsul în anii ’92 – ’94 cît a făcut doar umbră degeaba prin curtea termocentralei Mintia?

Să nu credeți că angajații termocentralei se tem de muncă sau nu pot munci ! Mulți avem și alte activități pe lîngă meseria de bază și asta pentru a ne suplimenta veniturile și așa reduse și neplătite la timp sau cu drepturi neplătite, drepturi stipulate în CCM dar, și mai ales, în CIM.

Oare știe stimabilul domn că azi, 30 iulie, trebuia să fim plătiți, în avans pentru luna iulie și nu ne-am luat banii ? Oare știe stimabilul domn, că de mai bine de un an, avansul se plătește de regulă întîrziat ? Conform CCM plata avansului trebuie făcută pe 30 ale lunii dar, de foarte multe ori, și asta a devenit „tradiție”, avansul se plătește prin data de 3 sau 4 ale lunii următoare… Dar burțile pline nu știu asta!

Poate o temperare a declarațiilor membrilor de partid PNL ar fi de bun augur, mai ales că multe persoane ce-și dau cu părerea nu sînt din zona producerii energiei electrice, nu au studii în domeniu iar părerile lor sînt mai credibile populației decît ale celor din sistem. Că așa-i românul, cînd aude de bine, uită, dar la rău ciulește urechile și memorează fiecare cuvînt.

Cu stimă închei scrisoarea către dvs, nu în speranța unui răspuns cît punerea la punct a celor ce pur și simplu defăimează partidul dvs prin declarații nelalocul lor.
Totuși, eu, în numele meu, mă simt jignit de declarațiile respectivului domn!

Cu stimă, al dvs, Marcel

Publică GRATIS știrea ta!