Este vorba de renunțarea la cărbunele din Valea Jiului și la producția internă de uraniu.
Coincidență sau nu, ambele companii sunt în subordinea aceluiași Secretar de Stat din Ministerul Energiei, domnul Doru Vișan.
Compania Națională a Uraniului este o societate deținută integral de statul român, care are ca obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din România și producția de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare.
CNU extrage minereu de uraniu, îl procesează pentru a obține octoxid de uraniu (U3O8) și, după o rafinare ulterioară, îl transformă în dioxid de uraniu (UO2).
CNU are două unități de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul în Crucea-Botușana (județul Suceava, regiunea Nord-Est), și o uzină de procesare-rafinare, cu sediul în Feldioara (județul Brașov, regiunea Centru).
CNU se confruntă cu dificultăți financiare în urma pierderii principalului său client, producătorul de energie nucleară, Societatea Națională Nuclearelectrica.
Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. are ca obiect de activitate producţia, furnizarea şi comercializarea energiei electrice pe bază de huilă, producerea, dispecerizarea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurarea de activităţi de cercetare geologică pentru descoperirea rezervelor de huilă, exploatarea zăcămintelor de huilă, mentenanţă, astfel încât să opereze integrat şi să devină un actor principal în plan regional prin valorificarea cu maximă eficienţă a potenţialului de care dispune România în domeniu.
Seceta prelungită și temperaturile peste medie din perioada septembrie – octombrie au dus la scăderea cotelor apelor, reducând producția de energie a hidrocentralelor.
În această situație, cărbunele și uraniul au un rol vital în asigurarea necesarului de energie electrică, mai ales că iarna se apropie, iar consumul de energie electrică va fi unul mai crescut.
„Sunt aproape doi ani de când batem la poarta ministerului alături de colegii de la uraniu, cerând un singur lucru: asigurarea mecanismelor europene care permit menținerea în funcție a celor două societăți cu capital integral de stat, mecanisme care asigură veniturile necesare acestor producători pentru a se evita falimentul lor dar și un colaps al Sistemului Energetic Național. Este primul an când producția de energie electrică pe cărbune și nuclear are o cerere mare din cauza secetei prelungite și a temperaturilor reduse care se instalează acum.
Ministerul are obligația de a asigura sistemul energetic pe tot parcursul anului, orice sincopă în furnizarea continuă a energiei electrice și termice (în sistem centralizat), impune demiterea de urgență a celor responsabili.
Dacă guvernul tehnocrat a dus în situația de faliment aceste companii vitale pentru stat, doar pentru a face loc importului de energie, consider că un guvern politic nu are voie să renunțe la acest bun național.
Astăzi am venit alături de colegii de la uraniu pentru a trage un semnal de alarmă comun, poate așa ne vom face auziți și de cei din minister. Nu este normal ca sindicatele să protesteze pentru salvarea unor companii de stat, iar statul să spună sec că aceste falimente sunt cerute de Comisia Europeană, mințind românii într-un mod ordinar. Susținem demersul colegilor de la uraniu și dacă cererile lor nu se vor rezolva, vom trece și noi la greva de solidaritate, alături de colegii de la Sindicatul Muntele.
a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Sindicaliștii din Valea Jiului sunt și ei alături de colegii de la CNU, și reclamă modul în care ministerul se arată indiferent față situația mineritului din România, fie că e vorba de cărbune sau de uraniu.
În acest sens, Sindicatul Muntele a emis următorul Comunicat de presă:
Sindicatul Muntele se solidarizează cu protestele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, proteste care au loc în fața Ministerului Energiei, astăzi 14 noiembrie 2018.
Sindicatul Muntele participă efectiv cu o delegație la aceste proteste, proteste pe care le consideră îndreptățite având în vedere că în România anului 2018 oamenii care muncesc corect nu sunt plătiți la timp.
Tragem un semnal de alarmă și avertizăm conducerea Ministerului Energiei, că neplata salariilor este inadmisibilă pentru angajații care își desfășoară activitatea în companiile de stat, indiferent de situația acestor companii.
Ministerul Energiei a reușit în acest an și performanța, cu ghilimelele de rigoare, de a duce pe pierdere cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din țară, și anume Complexul Energetic Oltenia.