
6000 lei, de atât are nevoie Termocentrala Mintia pentru a se conforma la condiţiile de mediu.
Cine împiedică plata acestei sume, cine vrea ca un obiectiv energetic cu o putere instalată de 1285 MW să ajungă la fier vechi, sunt întrebări la care doar cei care conduc astăzi termocentrala ne pot oferii un răspuns.
Nu mai putem vorbi de lipsa unei pieţe oneste pentru energia electrică produsă la Mintia, este tot mai evidentă pezenţa unui grup infracţional, care pentru a satisface interesele de grup legate de valorificarea la fier vechi a echipamentelor energetice precum şi valorificarea echipamentului Ziomar (un grup nou), aflat în depozitul termocentralei, împiedică orice demers menit să salveze Termocentrala Mintia.
Termocentrala Mintia este a treia termocentrală din România ca putere instalată şi prima ca eficienţă energetică, fiind singurul producător de energie electrică din vestul ţării.
Pentru ca instalaţiile energetice de la Mintia să fie conformate la condiţiile de mediu a fost realizat pe data de 22 octombrie 2019 un test de ardere cu cărbune subbituminos care are un conţinut redus de sulf. Rezultatele neoficiale arătau că testul de ardere a fost o reuşită, urmând ca într-o săptămână, după plata sumei de aproximativ 6000 lei, ICEMENERG să transmită buletinele oficiale ale rezultatelor. Aceste buletine fiind ulterior folosite atât pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu cât şi în procesul cu Garda de mediu, in care se cere sistarea activităţii termocentralei.
La două luni distanţă aflăm că Direcţia tehnică a CEH împreună cu serviciul tehnic al termocentralei nu au întocmit actele necesare pentru efectuarea plăţii sumei de 6000 lei către ICEMENERG.
Cel mai grav lucru este că acest demers se poate face până la data de 29 decembrie 2019.
În tot acest timp conducerea Complexului Energetic Hunedoara pare incapabilă să îi tragă la răspundere pe cei din subordine, cei care conduc termocentrala Mintia, fapt ce induce o stare de complicitate în rândul administraţiei, totul pentru falimentul CEH.
„Am tras semnale de alarmă când au încercat să saboteze efectuarea testelor. Am arătat public că Ministerul Energiei pune pe butuci atât CEH cât şi Sistemul Energetic Naţional. Acum vedem că termocentrala Mintia poate fi salvată cu o parte din salariul unui director, dar nu se doreşte acest lucru. Este clar că nu mai putem vorbi de incompetenţă sau rea credinţă, e ceva ce ţine de competenţa DIICOT.
Acum CEH se află în insolvenţă, fiind condus de un Administrator special, căruia îi cer public să intervină, să promoveze această plată pentru a obţine documentele oficiale care atestă conformarea grupurilor energetice la condiţiile de mediu.
Legat de cei din conducerea termocentralei care se joacă cu acest subiect, îi cer public Administratorului special să îi demită pe toţi cei care aveau ca atribuţii de serviciu întocmirea documentelor în relaţia cu ICEMENERG. În caz contrar consider că toţi sunt părtaşi, împreună cu factorul politic care i-a numit în aceste funcţii.” a declarat Cristian Iştoc – preşedinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.