Reţetă cozonac tradiţional

357

Dacă tot se apropie sărbătorile şi masa de Crăciun trebuie pregatită cu atenţie, ne-am gândit să îţi propunem o reţetă de cozonac tradiţional.

Rețetă cozonac tradițional.
Cozonac cu cacao și nucă – Ingrediente

– 2 kg făină
– 9 ouă
– 250 g unt
– 500 ml lapte
– 50 g drojdie de calitate
– 500 g zahăr
– esență de vanilie și portocale
– 5 g sare
– coajă de la o lămîie
– 100 g ulei
– umplutură de cacao și nucă.

Mod de preparare

Etapa 1: Se prepară maiaua din circa 3 linguri făînă care se pun într-un castron și se opăresc cu jumătate din cantitatea de lapte fierbinte și se bate până devine o pastă moale ca o alifie.

Etapa 2: Peste acest amestec se sfarmă drojdia și se pune la crescut la loc cald ferit de curenți de aer rece.

Etapa 3: Între timp, se bat ouăle întregi cu restul de lapte și se adaugă esențele. Când maiaua a crescut, se adaugă peste făină, se toarnă compoziția de ouă cu lapte, iar apoi untul topit, coajă de lămâie și portocală.

Etapa 4: Acest amestec se frământă bine 35-45 de minute neîntrerupt; La frământat se ung mâinile cu ulei și se continuă frământarea până când coca face băşici. Aluatul rezultat nu trebuie să fie tare ci mai mult moale. Dacă e vârtos, se mai adaugă ulei și se continuă frământatul.

Etapa 5: Aluatul se acoperă cu un șervet curat și gros, se pune la căldură și se lasă să crească. Când coca a crescut bine, se iau pe rând bucăți, se întind puţin, se presară umplutură și apoi se rulează, după care se pune în tăvi de cozonac lungi și înalte, pregătite cu hârtie înaltă unsă cu unt.

Etapa 6: Se unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu ulei ca o maioneză și se presară cu zahăr pentru aspect. Coptul nu trebuie să dureze mai mult de 60 de minute.

Poftă bună şi sărbători fericite alături de cei dragi!

Publică GRATIS știrea ta!