IAHNIE DE FASOLE

Iahnia se poate prepara şi fără ciolan în varianta de post

80

Ingrediente 

500 gr fasole uscată
1 ciolan afumat
2 cepe mari
2 căţei de usturoi
250 ml bulion
1 lingură cu vârf  de făină albă
2 foi de dafin
1 linguriţă rasă cimbru uscat
1/2 linguriţă piper
1 linguriţă vegeta de casă
2 linguriţe rase boia dulce
2 linguriţe de sare
2 linguriţe pastă de ardei dulce 
2 linguri cu ulei
câteva fire pătrunjel

Pentru ciolan (optional)

4 linguri cu ulei
1 linguriţă boia dulce
1 linguriţă piper 
1/2 linguriţă sare

Realizăm siteuri, facem promovări on-line.

 5-6 porţii

Preparare 

  1. Fasolea se înmoaie peste noapte.
  2. Punem la fiert într-o oală fasolea cu apă, în altă oală ciolanul cu apa cât să-l acopere şi în a treia oală multă apă ca să o avem fierbinte pentru pasul următor.
  3. După 30 minute de fiert, scurgem apa de pe fasole. Mutăm ciolanul în oala cu fasole şi turnăm apa fierbinte din oala cu apa de rezervă (oala a treia), cât să acopere complet fasolea şi ciolanul. Fierbem cam o oră şi jumătate la foc mic. După care începem să verificăm fasolea cam la 15 minute, până vedem ca e aproape fiartă.
  4. Scoatem ciolanul şi-l ţinem cald.
  5. Strecurăm fasolea, dar reţinem toată apa în care a fiert şi o păstrăm pe foc ca să o avem fierbinte pentru pasul următor.
  6. Într-o tigaie adâncă, călim în uleiul încins ceapa tocată mărunt. Când e moale, adăugăm usturoiul strivit. Amestecăm rapid şi imediat adăugăm făina, amestecăm să se absoarbă de tot în ulei şi stingem cu 2 polonice de apă fierbinte (cea de pe fasole şi ciolan) şi cu bulion (suc de roşii). Adăugăm toate condimentele şi amestecăm bine. Acesta e rântaşul.
  7. Adăugăm fasolea scursă peste rântaş şi încă 2 căni de apă fierbinte în care a fiert (apa trebuie să treacă cu 2 degete peste fasole). Continuăm să fierbem iahnia, tot la foc mediu, încă jumătate de oră, până scade sosul de pe ea.
  8. Adăugăm pătrunjelul tocat mărunt.
  9. Tăiem ciolanul felii.
  10. Pentru servit: punem iahnie în farfurii, aşezăm câte o bucată de ciolan deasupra.                                                                                                 

Poftă bună!

Publică GRATIS știrea ta!