Ingrediente
500 gr fasole uscată
1 ciolan afumat
2 cepe mari
2 căţei de usturoi
250 ml bulion
1 lingură cu vârf de făină albă
2 foi de dafin
1 linguriţă rasă cimbru uscat
1/2 linguriţă piper
1 linguriţă vegeta de casă
2 linguriţe rase boia dulce
2 linguriţe de sare
2 linguriţe pastă de ardei dulce
2 linguri cu ulei
câteva fire pătrunjel
Pentru ciolan (optional)
4 linguri cu ulei
1 linguriţă boia dulce
1 linguriţă piper
1/2 linguriţă sare
5-6 porţii
Preparare
- Fasolea se înmoaie peste noapte.
- Punem la fiert într-o oală fasolea cu apă, în altă oală ciolanul cu apa cât să-l acopere şi în a treia oală multă apă ca să o avem fierbinte pentru pasul următor.
- După 30 minute de fiert, scurgem apa de pe fasole. Mutăm ciolanul în oala cu fasole şi turnăm apa fierbinte din oala cu apa de rezervă (oala a treia), cât să acopere complet fasolea şi ciolanul. Fierbem cam o oră şi jumătate la foc mic. După care începem să verificăm fasolea cam la 15 minute, până vedem ca e aproape fiartă.
- Scoatem ciolanul şi-l ţinem cald.
- Strecurăm fasolea, dar reţinem toată apa în care a fiert şi o păstrăm pe foc ca să o avem fierbinte pentru pasul următor.
- Într-o tigaie adâncă, călim în uleiul încins ceapa tocată mărunt. Când e moale, adăugăm usturoiul strivit. Amestecăm rapid şi imediat adăugăm făina, amestecăm să se absoarbă de tot în ulei şi stingem cu 2 polonice de apă fierbinte (cea de pe fasole şi ciolan) şi cu bulion (suc de roşii). Adăugăm toate condimentele şi amestecăm bine. Acesta e rântaşul.
- Adăugăm fasolea scursă peste rântaş şi încă 2 căni de apă fierbinte în care a fiert (apa trebuie să treacă cu 2 degete peste fasole). Continuăm să fierbem iahnia, tot la foc mediu, încă jumătate de oră, până scade sosul de pe ea.
- Adăugăm pătrunjelul tocat mărunt.
- Tăiem ciolanul felii.
- Pentru servit: punem iahnie în farfurii, aşezăm câte o bucată de ciolan deasupra.