Testează-ți auzul cu ajutorul unei aplicații mobile

Multe persoane care au auzul deja afectat nu sunt conștiente că au această problemă. Testează-ți auzul.

760
Testează-ți auzul cu ajutorul unei aplicații mobile
sursa pozei : anatomiaurechii.weebly.com

Mai mult de 5% din populația planetei, adică aproximativ 466 de milioane de persoane, suferă în prezent de pierderea auzului. Printre aceștia se numără 34 de milioane de copii, arată statisticile OMS.

Pierderea progresivă a auzului, afectează toate grupele de vârstă și este ca frecvență pe locul trei dintre cele mai frecvente afecțiuni pe termen lung (cronice) la vârstnici. Această afecțiune se întâlnește la 40% din persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și pâna la 80% la persoanele cu vârsta de peste 85 de ani.

Multe persoane care au auzul deja afectat nu sunt conștiente că au această problemă.

Problemele auditive pot afecta viața socială, profesională, educația acestor persoane. Verificarea periodică a auzului garantează că problemele sunt identificate la timp și tratate până nu se acutizează.

Detectarea precoce a pierderii auzului este esențială pentru reabilitarea sa efectivă. Pentru a se asigura că pierderea auzului este observată cât mai curând posibil, toți oamenii ar trebui să-și verifice auzul din când în când, în special cei care prezintă un risc mai mare de pierdere a auzului. Printre aceștia incluzânduse persoane care ascultă adesea muzică tare, lucrează în locuri zgomotoase, folosesc medicamente care sunt dăunătoare pentru auz sau care au vârsta peste 60 de ani.

Pierderea auzului se caracterizează prin scăderea bruscă sau progresivă a percepției sunetelor. În funcție de cauză, pierderea auzului, poate varia ca severitate de la forma ușoară până la severă și poate fi reversibilă, temporară sau permanentă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat lansarea unei aplicații gratuite pentru dispozitivele mobile.

Această aplicație permite utilizatorilor să-și verifice acuitatea auzului și să ia măsuri rapide dacă există semnele unor probleme auditive.

OMS spune că aplicația, denumită hearWho, se adresează în primul rând persoanelor care sunt la risc de a dezvolta probleme cu auzul sau care manifestă deja simptome ce sugerează existența unor probleme auditive în fază incipientă.

 Aplicația este ușor de folosit, aceasta afișează clar rezultatele utilizatorilor și păstrează o evidență personalizată în timp.

Aplicația este recomandată în special pentru cei care ascultă frecvent muzică cu volum tare. De asemenea, poate fi folosită de către lucrătorii din domeniul sănătății pentru examinarea persoanele din comunitate, persoanele care lucrează în medii zgomotoase sau care sunt expuse frecvent la zgomote de intensitate înaltă sau de durată prelungită, persoanele care iau un tratament care poate afecta auzul, persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Cum funcționează aplicația?

hearWHO – Check your hearing!

Testul auditiv simulează condițiile din viața reală pentru a testa acuitatea auzului utilizatorilor. Acestora li se cere să asculte și apoi să tasteze cifrele pe care le aud pronunțate. Însă pe fundal se aud zgomote de intensitate variabilă, care bruiază, într-o măsură mai mare sau mai mică, ascultarea. La final, utilizatorii primesc un scor al auzului și o explicație privind calitatea auzului acestora.

De asemenea, aplicația stochează rezultatele testărilor anterioare, pentru ca utilizatorii să poata urmări evoluția auzului în timp. Aplicația permite chiar și programarea unor invitații la retestare periodică a auzului. Aplicația îți poate aminti să testezi auzul lunar sau la intervale mai lungi de timp.

Aplicația este disponibilă în prezent numai în limba engleză. Versiunile lingvistice vor fi puse la dispoziție la sfârșitul anului 2019.

Compatibilitate: dispozitive iOS și Android

Aplicația are și anumite limitări

Precizia rezultatelor testelor depinde de tipul de căști pe care îl utilizați, precum și de nivelul de zgomot înconjurător. Rezultatele sunt destinate ca un prim pas în testarea auzului. Este important să consultați întotdeauna un medic specialist.

Dacă rezultatul testului, în urma utilizării aplicației, nu a fost favorabil, vă recomandăm să vă adresați unui medic specialist.

Aplicația este destinată exclusiv persoanelor cu vârsta de peste 16 ani. Testul nu este destinat utilizării pentru copii și nu va oferi rezultate fiabile în astfel de cazuri.

Nu ignora simtomele

Pierderea/ diminuarea auzului poate fi cauzată de obstrucția canalului urechii externe cu ceară, lichid sau modificări ale structurii sau funcției sistemului urechii medii și modificări ale funcției sistemul nervos.

Unele dintre aceste probleme ale auzului pot fi tratate, în timp ce altele pot fi permanente și pot avea nevoie de dispozitive de asistență.

Este important să consultați în prealabil un medic specialist, toate formele de pierdere a auzului pot deveni mai serioase dacă sunt lăsate netratate.

Descarcă aplicația pentru android

Descarcă aplicația pentru IPhones

Publică GRATIS știrea ta!