Alegerile europarlamentare din 26 mai, au dat un scor important PNL-ului. La câteva ore de la acest succes, Orban, președintele PNL, scăpat de sub supraveghere, declară, răspicat, faptul că neimpozitarea IT- stilor creează o discriminare față de celelalte categorii de angajați.
Pentru unii nu contează avantajele, evidente, asupra economiei, această facilitate fiscală.
Această declarație, fără precedent, a creat un val de nemulțumire atât în rândul celor vizați de o astfel de facilitate fiscală, cât și în interiorul PNL.
După ce s-au liniștit apele, apare un proiect de lege care, în opinia noastră, reflectă sclavia modernă. Acest proiect de lege ar putea schimba iarăși Codul Muncii, în sensul în care anumiți deputați și senatori PNL vin cu o propunere inedită, avantajoasă atât pentru salariați cât și pentru angajatori, spun inițiatorii
În timp ce unele țări din Europa aleg să reducă programul de muncă la patru zile pe săptămână, românii ar putea să lucreze și sâmbata, exact ca pe timpul lui Ceaușescu,
Angajații care muncesc în zilele de repaus săptămânal ar putea primi doar o compensație financiară, iar repausul săptămânal ar putea scădea la 24 de ore.
Cei de la PNL menționează că, în acest moment, legea nu interzice angajatului să presteze ore suplimentare în intervalul repausului săptămânal
În urma modificării Codului Muncii salariatul poate fi compensat și doar financiar, fără a depăși durata de opt ore de munca, iar repausul săptămânal va scădea la 24 de ore.
”Este de altfel o solutie logică, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci și al angajaților. În practică, poziția oficială a multor ITM-uri este frecvent contrazică de preferințele individuale ale salariaților care optează pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncă suplimentară”, consideră liberalii.
”În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa și doar financiar, dar durata ei nu poate depăși 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore. Munca prestata în această situație se va plăti cu un spor de minim 75 % din salariul de baza, agreat între salariat și angajator”, se arată în propunerea de modificare a legii.
Practic, decât să majoreze salariile, pentru a avea angajați, preferă să facă modificări legislative pentru a legaliza sclavia.
Proiectul legislativ a fost inițiat în Camera Deputaților, iar Senatul va decide dacă proiectul de lege va trece sau nu.